6 сигналів, які свідчать про зловживання солодощами
6 сигналів, які свідчать про зловживання солодощами

6 сигналів, які свідчать про зловживання солодощами

Повністю відмовитись від цукерок, печива чи шоколаду практично неможливо, проте для підтримки здоров’я вам точно варто обмежити кількість солодощів у своєму раціоні. Потрібно врахувати, що велика кількість цукру може призвести до збільшення ваги та ризику розвитку ожиріння й діабету, а також до зубних проблем, таких як карієс та пошкодження емалі.

Крім того, перевищення денної норми цукру може вплинути на загальний рівень енергії та настрою. В Eat This, Not That! розповіли, як зрозуміти, що ви залежні від солодкого та коли варто зробити перерву від цукру.

Відчуття втоми

Дієта, яка містить багато цукру, але зовсім мало клітковини та білка, не може вважатись збалансованою. Високе споживання обробленого цукру може призвести до раптових коливань рівня цукру в крові, що викликає відчуття виснаження. А тому для стабілізації раціону слід збагатити його овочевими закусками.

Голод

Їжа, яка багата на цукор містить порожні калорії, які не сприяють відчуттю ситості. Це означає, що після такої їжі відчуття голоду може спіткати на вас значно швидке, а тому існує суттєвий ризик частих перекусів, що провокує набір зайвої ваги. Проте, якщо їсти продукти з вмістом клітковини та балка, таких як яблука та горіхи, ви зможете довше відчувати ситість.

Прагнення з’їсти більше солодкого

Споживання цукру збуджує вивільнення дофаміну, що сприяє задоволенню та може призвести до понадмірного споживання солодкого навіть тоді, коли ви цілком ситі. Якщо поступово зменшувати споживання цукру, ви зможете привчити себе до менших порцій та зменшити бажання їсти солодощі.

Акне

Сьогодні прямого зв'язку між споживанням цукру і акне не доведено, проте деякі дослідження показують, що раціон з високим глікемічним індексом може сприяти появі акне через швидке підвищення рівня інсуліну. Наприклад, дослідження 2012 року, що охопило дані, отриманих від 2300 підлітків, виявило, що ті, хто споживав більше солодкого, мали вищу ймовірність розвитку акне на 30%.

Здуття

Багато людей вважають, що здуття живота пов'язане з великою кількістю солі. Однак, цей стан також може бути наслідком споживання великої кількості солодощів, які важко перетравлюються та можуть спричинити дисбактеріоз у кишечнику.

Безсоння

Вживання цукру перед сном може сприяє появі "цукрового сплеску" в організмі. Це може перешкоджати виробленню мелатоніну, необхідного для засипання, а також погіршувати якість сну через частіші нічні ворушіння.

РанішеOBOZ.UA розповів, чому слід відмовитись від солодких газованих напоїв.

Підписуйтесь на канали OBOZ.UA вTelegram іViber, щоб бути в курсі останніх подій.

Матеріали на цьому сайті рекомендовані для загального інформаційного використання й не призначені для встановлення діагнозу або самостійного лікування. Медичні експерти OBOZ.UA гарантують, що весь контент, який ми розміщуємо, публікується й відповідає найвищим медичним стандартам. Наша мета - максимально якісно інформувати читачів про симптоми, причини та методи діагностики захворювань. Закликаємо не займатися самолікуванням, для діагностики хвороб та визначення шляхів їх радимо звертатися за консультацією лікарів.

Источник материала
Поделиться сюжетом