«АрселорМіттал Кривий Ріг» може зупинитися. Компанія звернулася до уряду
«АрселорМіттал Кривий Ріг» може зупинитися. Компанія звернулася до уряду

«АрселорМіттал Кривий Ріг» може зупинитися. Компанія звернулася до уряду

ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» (АМКР) закликає український уряд переглянути норму з імпорту не менше 80% е/е: подальше виробництво стає збитковим, а конкурентоспроможність на глобальному ринку знижується.

Про це йдеться у листі компанії.

Як відомо, 1 червня 2024 року уряд прийняв рішення про те, що гарантія постачання електроенергії без обмежень діятиме лише для тих підприємств, які імпортуватимуть не менше 80% від свого споживання.

Але виконати цю норму практично неможливо, зауважили в АМКР.

«Зважаючи на найвищі в Європі ціни на електроенергію в Польщі, Словаччині, Угорщині та Румунії, звідки вона імпортується, необхідність витрачати додаткові кошти на її транспортування та сплачувати мито й акцизний збір, ціна імпортної електроенергії для підприємства у понад 2 рази перевищує ціну електроенергії, яку платять наші конкуренти в галузі в країнах західної Європи.

В таких умовах подальше виробництво стає збитковим, і завод не може бути конкурентоспроможними на світовому ринку металургійної продукції.

Підприємство буде вимушене значно скорочувати виробництво та відправити у простій орієнтовно 1200 співробітників», - сказано у листі.

В масштабі економіки регіону та України це призведе до ряду негативних наслідків та втрат бюджету – зокрема, зниження податкових виплат з ПДФО та ЄСВ до 30 млн грн на місяць, зниження плати за надра та екологічних платежів близько 60 млн грн в місяць, зниження ПДВ на імпорт сировинних ресурсів близько 120 млн грн в місяць, та зниження валютних надходжень орієнтовно на $90 млн, або на 3,6 млрд грн на місяць за рахунок скорочення експорту готової продукції.

«Такі рішення Уряду вимагають чітких розрахунків і обґрунтувань, а також пошуку збалансованого рішення для промисловості, і як наслідок, для економіки країни в цілому.

Закликаємо Уряд переглянути прийняте рішення та зменшити обов’язковий мінімальний обсяг імпорту електроенергії до рівня 50% протягом року, шляхом внесення змін в Постанову КМУ від 30 травня 2024 р.

№ 611» – зазначив гендиректор «АрселорМіттал Кривий Ріг» Мауро Лонгобардо.

Таке рішення уряду України може призвести до численних негативних наслідків для вітчизняної промисловості в цілому.

Источник материала
Поделиться сюжетом