Більшість людей – правші, але лівоокі. Несподівані результати дослідження
Більшість людей – правші, але лівоокі. Несподівані результати дослідження

Більшість людей – правші, але лівоокі. Несподівані результати дослідження

Вчені довели, що близько 90% жителів Землі є правшами, тобто у них краще розвинена права частина тіла. Проте свіжі дослідження показують, що незалежно від того, хто ви – "лівий, правий чи двосторонній", краще ми сприймаємо дійсність через ліве поле зору.

Тобто значна більшість населення швидше і точніше розпізнає особистості та емоції, коли вони потрапляють у ліве поле зору, ніж у праве. Навіть у тварин одне око бачить прицільне, аніж інше, пише Sciencealert.

Дослідження показують, що тварини з більш прицільним зором, як правило, краще виконують завдання, пов’язані з виживанням у лабораторних експериментах. Це свідчить про кращий рівень виживання в дикій природі.

Але, звісно, найбільшу перевагу мають ті тварини, які дивляться одним оком на землю (щоб знайти їжу), а іншим – на небо (щоб запобігати загрозам). Така перевага "розділеного мозку" у тваринному світі є важливо для багатозадачності.

Кожна людина повинна мати 50 на 50 шансів бути схиленою ліворуч або праворуч. Проте в усьому тваринному світі більшість особин виду орієнтуються в одному напрямку. Це свідчить про те, що вирівнювання упереджень з іншими у вашій групі може мати соціальну перевагу. Наприклад, тварини, які вирівнюються з популяцією під час кооперативної поведінки (косяки, зграї), зменшують можливість бути підібраними хижаком. А ті кілька, хто відвертається від зграї, стають явними мішенями.

Вчені з університетів Сассекса, Оксфорда, Вестмінстера, Лондона (Сіті, Біркбек) і Кента перевірили людські поведінкові упередження. Досліджували зв'язок між силою упередженості рук і результативністю. У дослідженні взяли участь понад 1600 людей різного віку та етнічної приналежності.

Науковці наголошують, що люди не завжди використовують свою бажану руку: деякі люди мають легку, помірну або сильну руку. 

Також не всі знають, чи є у них зміщення поля зору. Тому вчені оцінювали вирази облич учасників досліду. 

Цікаво, що люди з легким або помірним ухилом руки розмістили більше кольорів правильно, ніж люди з сильним або слабким ухилом. Ці результати свідчать про те, що у людей крайнощі можуть обмежувати нашу гнучкість продуктивності, на відміну від диких тварин.

Переважна більшість учасників дослідження також мали стандартне упередження, тобто праворукість для виконання рухових завдань та ухил лівого поля зору для обробки обличчя.

Науковці наголосили, що більшу частину еволюційної історії люди ділять з тваринами. Тож людям потрібно вивчати себе в контексті ширшого тваринного світу, якщо ми хочемо справді зрозуміти наш сучасний мозок і поведінку.

Раніше OBOZ.UA писав, що вчені виростили в лабораторії "мінімізки" і, можливо, підтвердили ключову теорію про аутизм.

Тільки перевірена інформація у нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Источник материала
Поделиться сюжетом