Деякі українці можуть отримати надбавку до пенсії, але за умови
Деякі українці можуть отримати надбавку до пенсії, але за умови

Деякі українці можуть отримати надбавку до пенсії, але за умови

Деякі українці, які не працюють та утримують непрацездатних членів сім'ї, мають право на надбавку.

Як передає "Хвиля", про це розповіли у Головному управлінні Пенсійного фонду України в Донецькій області.

Так її можуть отримати військові на пенсії. А саме військовослужбовці (крім військових строкової служби) рядового, сержантського, старшинського та офіцерського складу, а також інші особи, які мають право на пенсію (у тому числі до обчисленої в мінімальному розмірі), нараховується:

  • надбавка непрацюючим пенсіонерам (до пенсій за вислугу років);
  • або непрацюючим особам з інвалідністю (до пенсії з інвалідності), які мають на своєму утриманні непрацездатних членів сім'ї.

Зверніть увагу, що до непрацездатних членів сім'ї, які мають право на надбавку, належать особи, визначені у пп. "а" - "д" ст. 30 Закону України від 09.04.1992 р. № 2262-XII. Такі надбавки призначаються кожного непрацездатного члена сім'ї у вигляді 50% прожиткового мінімуму особам, які втратили працездатність.

При цьому надбавку призначають лише на тих членів сім'ї, які не отримують пенсію із солідарної системи загальнообов'язкового державного пенсійного страхування, державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю, державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю, допомога на дітей одиноким матерям

Повышение пенсий и надбавки получат 400 тысяч украинцев

Якщо людина може претендувати на два види надбавки, то пенсіонер може обирати між призначенням пенсії, державної соціальної допомоги або нарахуванням надбавки на цього члена сім'ї.

Якщо в сім'ї двоє або більше пенсіонерів кожен непрацездатний член сім'ї, який перебуває на утриманні, буде враховано для нарахування надбавки. Проте гроші отримуватиме лише один пенсіонер на їхній вибір.

Для призначення надбавки потрібні такі документи:

  • паспорт;
  • ідентифікаційний код;
  • документи, що підтверджують родинні зв'язки із годувальником (приймаються паспорт, свідоцтво про народження, свідоцтво про шлюб, а також рішення суду);
  • документи про перебування на утриманні заявника непрацездатних членів сім'ї;
  • відомості про проживання (разом на одну адресу) або інші документи, видані відповідно до чинного законодавства за місцем проживання особи, зокрема органом місцевого самоврядування, що підтверджують такий факт;
  • документи, що підтверджують, що особа не працює (не провадить діяльність, пов'язану з отриманням доходу, що є базою нарахування єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування), не проходить службу.

Нагадаємо, як пенсіонерам та ветеранам отримати виплату до Дня Незалежності України.

Источник материала
Поделиться сюжетом