Фізики створили найскладніший у світі лабіринт. Фото
Фізики створили найскладніший у світі лабіринт. Фото

Фізики створили найскладніший у світі лабіринт. Фото

Британські фізики Брістольського університету створили найскладніший лабіринт, що нагадує форму матерії квазікристалів. Фелікс Флікер, один із розробників проєкту, зазначив, що для формування головоломки використовувалися принципи фрактальної геометрії та стратегічної гри в шахи.

Група вчених створила низку маршрутів, початкова і кінцева точки яких збігаються, за принципом гамільтонового циклу. Заплутані шляхи, розміщені у мозаїці Аммана-Бенкера, утворюють "диявольський" лабіринт, пише ScienceAlert.

Фелікс Флікер розповів, що створюючи науковий проєкт, вони надихалися рухом фігури "Лицаря" по шаховій дошці: "Під час лицарського туру шахова фігура (що стрибає на дві клітинки вперед і одну вправо) відвідує кожну клітинку шахівниці лише один раз, перш ніж повернутися на початкову. Це приклад гамільтонового циклу".

Фінальна форма лабіринту нагадує квазікристал – матерію, що є комбінацією впорядкованих і невпорядкованих кристалів. Атоми першої групи розташовані акуратно та повторювано, а другої – хаотично. Через таку особливість будови, найменші частики квазікристалів утворюють візерунки, що схожі між собою, але не ідентичні.

Фізики Брістольського університету розробили головоломку, для вирішення якої потрібно знайти один із гамільтонових циклів. Так, за аналогією до шахового "Лицаря", при розв’язанні лабіринту можливо відвідати кожен атом квазікристала лише один раз, утворюючи суцільну лінію, що не перерветься від початку до кінця.

Вчені зазначають, що науковий проєкт був розроблений не лише для розваги: "Наша робота також показує, що квазікристали можуть бути кращими за кристали для деяких застосувань адсорбції. Наприклад, гнучкі молекули знайдуть більше способів приземлитися на неправильно розташовані атоми квазікристалів. Квазікристали також крихкі, тобто легко розпадаються на крихітні крупинки. Це збільшує площу їх поверхні для адсорбції".

Раніше OBOZ.UA розповів, що вчені зробили роги носорогів радіоактивними для боротьби з браконьєрством.

Тільки перевірена інформація в нас у  Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Источник материала
Поделиться сюжетом