Як взагалі люди придумали смажити попкорн: здається, в археологів є відповідь
Як взагалі люди придумали смажити попкорн: здається, в археологів є відповідь

Як взагалі люди придумали смажити попкорн: здається, в археологів є відповідь

Згідно з літописом скам'янілостей, люди почали вирощувати кукурудзу ще 9 тис. років тому.

Багато хто часто ставить собі питання про те, яким чином люди з'ясували, як готувати ті чи інші продукти. Особливо це питання стосується всіма улюбленого попкорну, без якого не обходиться жоден похід у кіно, пише Discover Magazine.

Такі кулінарні загадки доволі складно розгадати, бо археологія спирається на літописи скам'янілостей, а їжа, як відомо, розкладається вкрай швидко. На щастя, це не стосується кукурудзи, яка має тверді частини, наприклад, шкаралупу зерна. Це саме ті шматочки на дні миски з попкорном, які застряють у зубах.

У Фокус. Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

Кукурудза також містить крихітні каменеподібні фрагменти, звані фітолітами, які можуть зберігатися протягом тисяч років. Тому дослідники можуть майже точно сказати, коли вперше з'явилася кукурудза.

Згідно з літописом скам'янілостей, уперше кукурудзу почали вирощувати корінні американці на території теперішньої Мексики. Перші фермери почали вирощувати кукурудзу з різновиду рослини, що має назву теосінте.

До того, як люди винайшли сільське господарство, вони збирали дикий теосінте і їли його насіння, в якому містилося багато крохмалю. Люди збирали теосінте з найбільшими плодами, а через деякий час почали його вирощувати самостійно. Згодом дика рослина теосінте стала все більше і більше схожою на сучасну кукурудзу. Теосінте тепер відрізняється від сучасної кукурудзи лише більшим насінням.

Археологи знаходили свідчення вирощування кукурудзи в печерах Мексики віком 9 тис. років тому. Звідти традиція вирощування кукурудзи поширилася по всій Північній і Південній Америці.

Визначити, коли саме люди почали робити попкорн трохи складніше. Відомо, що є кілька видів кукурудзи, більшість з яких можуть тріскатися під час нагрівання, але тільки з одного сорту роблять справжній попкорн. Раніше вчені знайшли фітоліти та спалені зерна цього виду кукурудзи в Перу, віком 6700 років.

Ймовірно, зерна кукурудзи, що лопаються, були вперше знайдені випадково. Насіння могло впасти в багаття, і той, хто був поблизу, зрозумів, що може бути зручним способом приготування. Річ у тім, що смажену кукурудзу було легко готувати, а також довго зберігати.

Очевидно, що стародавній попкорн не був схожий на частування, яке продається в кінотеатрах. У ньому не було ні солі, ні олії і його навряд чи подавали ще гарячим. Найімовірніше, стародавній попкорн був менш м'яким, ніж той, до якого ми звикли.

Але не варто забувати, що для стародавніх людей попкорн був зовсім не снеком, а дуже ефективним способом зберегти їстівний крохмаль у кукурудзі, позбувшись води в зернах кукурудзи, що робило її швидкопсувним продуктом.

Нагадаємо, науковці розповіли, яким був найперший вид людини і що його робить людським. Існує кілька видів, які можна назвати першими людьми.

Источник материала
Поделиться сюжетом