Літні відключення світла. Що з дефіцитом електроенергії та чи очікувати на покращення
Літні відключення світла. Що з дефіцитом електроенергії та чи очікувати на покращення

Літні відключення світла. Що з дефіцитом електроенергії та чи очікувати на покращення

У липні в енергосистемі зберігається дефіцит, що виник після ряду обстрілів навесні електричних станцій по всій Україні. Експерти кажуть – ситуація складна, але є певні позитивні сценарії. Чи варто сподіватись на зменшення відключень найближчим часом, з’ясовував Фокус.

В Україні продовжують діяти графіки погодинних відключень електроенергії, а в Укренерго нагадують: головна причина застосування графіків погодинних відключень в обмеження – наслідки 8 ракетних та дронових ударів по українських електростанціях, які росіяни здійснили з початку цього року. "Втрати української енергосистеми перевищують 9 ГВт потужності. Ця потужність еквівалентна споживанню у пікові години влітку Нідерландів або разом Словаччини та країн Балтії", — надає коментар Укренерго. Там також зазначають, що на дефіцит потужності в системі впливає зростання споживання через літню спеку, і просять обмежити використання кондиціонерів. Що з електроенергією та який прогноз на липень і серпень стосовно відключень?

Багатогодинні відключення: чинники впливу та імпортна електроенергія

Головна причина постійних відключень електроенергії – дефіцит потужності, що виник внаслідок масованих атак ЗС РФ по енергетичним станціям країни. Експерти кажуть: такі атаки тривають і продовжують негативно впливати на енергосистему. Крім того, впливає зростання споживання через спеку.

"Також у нас сьогодні три блоки АЕС знаходяться в стані планових ремонтів. Вони не працюють на енергетичну систему. Спека значно підвищила споживання енергії через застосування приладів охолодження. Це основні фактори, які створюють ситуацію, яку ми зараз маємо із відключеннями", — коментує Фокусу Володимир Омельченко, директор енергетичних програм Центру Разумкова.

Важливо Звикаємо жити із відключеннями. Якими будуть холодні місяці для українців

Експерт з енергетики Українського інституту майбутнього Андріан Прокіп теж зауважив: блоки атомних станцій вийшли в ремонт, а споживання електроенергії зросло. Це погіршує ситуацію з відключеннями. "У нас з дефіцитом ситуація не краща. Дефіцит більший, ніж, скажімо, протягом першої половини червня", — каже Андріан Прокіп.

Три атомні блоки вийшли в ремонт, а це суттєво вплинуло на дефіцит
Фото: УНІАН

Україна отримує імпортну електроенергію щоденно, про що регулярно звітує Укренерго. Така допомога від країн Європи надважлива, кажуть експерти, та сподіваються на збільшення ліміту, встановленого європейським регулятором ENTSO-E.

Важливо Відключення – по 12 годин на добу. Що сталось в енергетиці та коли українцям повернуть світло

"Я думаю, що ми можемо розраховувати на більше, тобто ми повний ліміт не вибираємо, в середньому ми вибирали по червню 70% від ліміту, встановленого ENTSO-E, це 1,7 ГВт, а, наприклад, 1 липня ми вибрали 68%, 2 липня – 75%, тобто є ще, куди рости. В деякі години ми вибираємо імпорт не тільки вночі, але і в денні години, коли велика спека. Тенденція в цілому позитивна, якщо брати за останні два місяці, то імпорт збільшується", — каже Володимир Омельченко. Він зазначає: імпорт допомагає нам подолати дефіцит, але його треба ще більш ефективно використовувати: зменшувати аварійну допомогу, збільшувати імпорт саме промисловістю.

Довге літо: які прогнози по відключенням та чи стане краще в серпні

В Україні тривають ремонти не лише на АЕС компанії "Енергоатом", але й на теплових та гідроелектростанціях, які були зруйновані внаслідок обстрілів ЗС РФ. Проте, звісно, результати цієї ремонтної кампанії не повідомляються, така інформація засекречена. Але вже не раз звучали припущення, що до початку опалювального сезону можна встигнути відновити хоча б 20-30% потужностей, які зазнали руйнувань через атаки агресора. Втім, насправді прогнозів дуже багато і всі різняться, адже залежать від певних сценаріїв. Головним же чинником впливу на відключення залишається агресія РФ, адже наступні обстріли можуть зруйнувати ті об’єкти, де зараз тривають ремонти і заміна обладнання.

Атаки на теплові станції залишили країну фактично без маневрових потужностей
Фото: Getty Images

"У нас дефіцит протиповітряної оборони, він буде залишатись. Тут не потрібно бути великим прогнозистом, щоб зрозуміти, що серйозних поставок протиповітряної оборони систем не буде для України, незважаючи на всі заяви. Я не бачу жодних передумов для того, щоб відключень стало менше влітку чи й восени, але може тимчасово бути перерва в таких великих відключеннях, як зараз. Це потенційно можливо в період з кінця серпня до початку жовтня. Загалом на півтора-два місяці, можливо, будуть менші відключення. Саме через те, що спека спаде, з одного боку, а з іншого боку, сонце залишиться (для роботи сонячної генерації) і почнуть запускатися і виходити поступово з ремонтів атомні блоки", — зазначає в розмові з Фокусом Володимир Омельченко.

Експерти сподіваються, що вересень-жовтень будуть тим періодом, коли відключення стануть меншими, ніж зараз

Частково знизити періоди відключень здатне і збільшення імпорту електричної енергії зі Словаччини, Польщі, Румунії, Угорщини та Молдови. Експерти кажуть, що збільшення ліміту для України, наприклад, до 2,5 ГВт може допомогти і промисловості, і населенню. Проте надто високих очікувань саме від імпорту у експертів немає. "Навіть якщо нам збільшать ліміт на 500 МВт, це дуже невелика частка літнього піку і ще менша, якщо казати про зимовий пік споживання", — зауважив Андріан Прокіп.

Споживачі у різних населених пунктах щодня мають по 8-12 та більше годин відключень
Фото: З відкритих джерел

За його словами, фактично споживачам в Україні треба сподіватися на два аспекти: перший — це на реальну передачу засобів ППО Україні, що дозволить ефективно захистити енергооб'єкти, а другий – на активізацію українського бізнесу у побудові власної газової генерації (газотурбінні та газопоршневі блоки). "Комерційні споживачі промислові зможуть побудувати якісь потужності до зими, щоб закривати свої потреби, щоб зменшувати свої потреби від загально доступних потужностей. Це не означає, що ми матимемо кращу зиму, ніж минулий рік. Але не набагато гірше, не по дві години на добу зі світлом будемо", — підсумував Андріан Прокіп.

Теги по теме
электроэнергия
Источник материала
Поделиться сюжетом