Міста, річки і щось неочікуване: що зображено на найстарішій мапі Нововавилонського царства
Міста, річки і щось неочікуване: що зображено на найстарішій мапі Нововавилонського царства

Міста, річки і щось неочікуване: що зображено на найстарішій мапі Нововавилонського царства

Ще у XIX столітті археологи знайшли древній артефакт, відомий як Вавилонська мапа світу, проте дослідження цього предмету тривають. Учені виявили, що на цій мапі зображено не тільки стародавні міста, а й дещо зовсім інше.

"Imago Mundi" або Вавилонська мапа світу — це артефакт, який часто вважають найдавнішою мапою відомого світу. Хоча знахідка не така точна, як сучасні мапи, вона дає унікальний погляд на те, як стародавні вавилоняни бачили себе та своє оточення, пише IFLScience.

У Фокус.Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

Ця мапа, створена між 2600 та 2900 роками тому, з'явилася в період розквіту Неовавилонського царства, період, позначений досягненнями в архітектурі, культурі, математиці та ранній науці.

Згідно з Британською енциклопедією, археолог Ормузд Рассам, відомий розкопками важливих ассирійських та вавилонських артефактів, зокрема табличок з "Епосу про Гільгамеша", знайшов карту під час розкопок 1881 року в Сіппарі на території сучасного Іраку. Однак дехто вважає, що вона могла походити з Борсіппи, іншого стародавнього міста.

Контур об'єктів на Вавилонській карті світу: Вавилон позначений під номером 13, а під номерами 14 -17 - океан
Фото: Public Domain

Тріснута табличка розміром 12,2 на 8,2 см, яка зараз зберігається в Британському музеї в Лондоні, містить кругову мапу з клинописним текстом. Попри відсутність фрагментів, вчені реконструювали більшу частину її змісту. На артефакті окреслено Месопотамію й показано видатні стародавні міста та культури, такі як вавилоняни та ассирійці.

Вавилон зображено прямокутною смугою у верхній частині мапи, яку перетинають лінії, що зображують річку Євфрат. Ця знаменита річка протікає з північних гір через Вавилон і закінчується в південних болотах. Інші міста, зокрема Ассирія, Дер і Урарту, оточені смугою, що представляє океан, який називають "Гіркою водою" або "Гіркою річкою".

За океаном, у верхній частині артефакту, область, позначена як "там, де не видно сонця", вказує на землю вічної темряви, можливо, натхненну епосом про Гільгамеша. На мапі зображені міфічні істоти, такі як крилатий кінь, морський змій, людина-скорпіон і людина-бик, а також реальні тварини, як газелі, пантери, олені, мавпи, гірські козли, буйволи і вовки.

На мапі також зображені людські фігури, що відсилають до легендарних персонажів, таких як Утнапіштім, який пережив потоп, та Саргон, перший правитель Аккадської імперії. Хоча Вавилонська мапа світу не є практичною для сучасної навігації, її історична цінність полягає в тому, що вона дає уявлення про світогляд тогочасних людей.

Важливо Знайшли 100 тисяч мумій: археологи завершили п'ятирічні розкопки в Місті мертвих (фото)

Як зазначає експерт Британського музею доктор Ірвінг Фінкель, Вавилон зображений значно більшим за інші міста на мапі, що свідчить про його центральне значення у стародавньому світі.

Раніше Фокус писав про давньоримську стіну з оповідей про Спартака. Колишній раб підняв повстання чисельністю 70 тисяч осіб, що становило загрозу Римській республіці.

А також ми розповідали про дорогоцінний пояс середньовічного володаря, виготовлений майже із половини кілограма золота. Дослідники не оприлюднювали артефакт впродовж цілих 22 років, ховаючи його у сховищі.

Источник материала
Поделиться сюжетом