Мойсей та Ісус на слоновій кістці. В Австрії знайшли унікальну реліквію віком 1500 років
Мойсей та Ісус на слоновій кістці. В Австрії знайшли унікальну реліквію віком 1500 років

Мойсей та Ісус на слоновій кістці. В Австрії знайшли унікальну реліквію віком 1500 років

Австрійські археологи виявили унікальну скриньку зі слонової кістки віком 1500 років. На ній зображено Мойсея, святих і вознесіння Ісуса Христа.

Реліквію знайшли всередині мармурової святині ранньохристиянської церкви, яку розкопали на півдні Австрії. Науковці наголошують, що це надзвичайно цінна знахідка, пише DailyMail.

Відкриття зробили дослідники з Університету Інсбрука, які проводили розкопки древньої церкви, яка колись стояла на вершині Бургбіхля в муніципалітеті Іршен на півдні Австрії. Цей регіон колись належав Римській імперії. Вчені вважають, що ця церква, ймовірно, була язичницьким святилищем до закону римського імператора Костянтина Великого про визнання християнства понад 1600 років тому.

Знайдену скриньку археологи вважають дуже важливою знахідкою, оскільки священні предмети раннього християнства є надзвичайно рідкісними. У світі було зроблено лише 40 подібних відкриттів, остання реліквія була знайдена під час розкопок близько 100 років тому.

"Ми знаємо, що такі знахідки трапляються лише раз у житті археолога як вченого", – сказав провідний австрійський археолог Джеральд Грабхерр.

Команда австрійських дослідників виявила камінь-пломбу в поглибленні, схожому на яму, де колись стояв жертовник. Знявши його, вони побачили білу мармурову коробку.

Артефакт було знайдено розбитим на шматки. Проте зібравши знахідку докупи вийшло коло, яке скріплювалось металевими та дерев'яними застібками.

Центральним зображенням на знайденій скриньці є сцена отримання Мойсеєм 10 заповідей від Бога на горі Синай, як описано в Старому Завіті. Інша сцена зображує воскресіння Ісуса Христа після розп’яття.

Є також на скриньці зображення двох коней. "У Біблії є кілька уривків із двома кіньми, у тому числі Об’явлення 19:11, де сказано: "бачив небо, що стояло відкрите, і переді мною був білий кінь, а його вершник зветься Вірний і Істинний", – зазначила доктор Барбара Кайнрат, яка бере участь у дослідженні.

У Біблії також розповідається про те, як єгиптяни їздили на конях і колісницях, переслідуючи Мойсея та ізраїльтян.

Є серед зображень ще один чоловік з бородою. Науковці схиляються до думки, що це вознесіння пророка Іллі на небеса. Проте всі символи та зображення ще будуть досліджуватись детальніше.

Археологи також дискутують, де сам була виготовлена така довершена скринька. "Коробка зі слонової кістки, безсумнівно, є продуктом, виготовленим не в Іршені. Завдяки якості виготовлення та майстерності майстра можна бути впевненим, що цей ремісник походив з великого міського центру. Припускаємо, що територія виготовлення скриньки між Александрією, Равенною або Аквілеєю", – наголошує команда австрійських науковців.

Раніше OBOZ.UA писав, що на Волині знайшли двох ангелів часів Київської Русі.

Тільки перевірена інформація у нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Источник материала
Поделиться сюжетом