Намагалися зупинити Спартака: вчені знайшли римську захисну стіну
Намагалися зупинити Спартака: вчені знайшли римську захисну стіну

Намагалися зупинити Спартака: вчені знайшли римську захисну стіну

Намагалися зупинити Спартака: вчені знайшли римську захисну стіну

Її довжина становила приблизно 2,7 кілометри.

Група археологів під керівництвом Паоло Вісона з Університету Кентуккі виявила в італійському регіоні Калабрія римську захисну стіну. Вона була побудована для того, щоб стримати повстання Спартака, повідомляє Heritage Daily.

Більшість історичних описів Спартака взяті з текстів Плутарха Херонейського (46–119 рр. н.е.) та Аппіана Олександрійського (95–165 рр. н.е.). Згідно з цими текстами, Спартак був рабом-втікачем і в минулому гладіатором, який очолив велике повстання рабів проти Римської республіки.

Повстання зародилося 73 року до нашої ери, коли Спартак і група гладіаторів втекли з гладіаторської школи (людус) десь неподалік Капуї в районі Кампанії. Вони ходили околицями і звільняли рабів, щоб поповнити свої ряди. В результаті їм вдалося зібрати армію із 70 тисяч осіб.

Повстання стало серйозним викликом римській владі, змусивши Сенат відправити загін із восьми легіонів на чолі з Марком Ліцінієм Крассом. Війська Спартака зазнали поразки в 71 р. до н. в районі Сенерхії, що входила на той час до складу Луканії.

У текстах Плутарха та Аппіана йдеться, що Спартак загинув у бою, але останній додає, що його тіло так і не знайшли. Шість тисяч повстанців, які вижили під час повстання, розіп'яли на Аппієвій дорозі. Це стало серйозним стримуючим чинником проти інших повстань.

Тепер же в ході дослідження лісу Досоне делла Меліа на півдні центральної Калабрії вчені знайшли захисну стіну та кам'яні вали завдовжки 2,7 кілометри. Крім того, були виявлені сліди римської ями (захисного рову) та системи аггера (подвійного валу або насипу).

"Тепер стіна остаточно ідентифікована як частина споруд, побудованих римським полководцем Марком Ліцінієм Крассом для стримування лідера повстання рабів Спартака та його військ", - йдеться у заяві Археологічного інституту Америки.

У ході розкопок вчені також виявили безліч фрагментів зламаної залізної зброї, мечів, великих вигнутих клинків, наконечників списів та інших металевих уламків. Це вказує на запеклу битву, яка відбулася тут між загонами Спартака та римським військом.

«Це відкриття стало можливим завдяки наведенню місцевої групи екологів, які знали про існування стіни, але були спантеличені тим, що це могло бути. Команда досліджувала стіну та рів, використовуючи георадар, лідар, магнітометрію та відбір проб керна ґрунту», - заявив Вісон.

Раніше археологи виявили найстаріше вино, знайдене у своїй початковій рідкій формі. Воно червонувато-коричневе і, мабуть, повнотіле. Воно стало червоно-коричневим через хімічні реакції, що сталися з ним за 2000 років з того моменту, коли біле вино вилили в поховальну урну.

Источник материала
Поделиться сюжетом