Сепаратистське Придністров'я пожалілося ЄС на владу Молдови
Сепаратистське Придністров'я пожалілося ЄС на владу Молдови

Сепаратистське Придністров'я пожалілося ЄС на владу Молдови

Сепаратистське Придністров'я пожалілося ЄС на владу Молдови

Через банківську блокаду проросійський регіон позбавлено можливості співпрацювати з ЄС.

Лідер проросійського сепаратистського регіону Придністров'є Вадим Красносєльській під час зустрічі пожалівся послу ЄС на уряд Молдови, який проігнорував запропоновану ним декларацію із закликом до мирного врегулювання, повідомляє Reuters.

«Декларація є хорошим, позитивним кроком. Позиція Молдови, яка відмовляється підписати документ про мир, є незрозумілою. Всі, включно з молдовською стороною, говорять про мир і виключення агресії. Давайте підпишемо і прояснимо це бажання», - сказав Красносєльській послу ЄС Янісу Мажейксу, посилаючись на документ, який, за його словами, був представлений у травні.

Бюро з питань реінтеграції Молдови повідомило, що запропонована декларація має «безпринципні цілі», і пообіцялопродовжувати свої дипломатичні зусилля.

Красносєльській також повідомив послу про закриття банківських рахунків придністровських компаній у банках Молдови. Це, за його словами, обмежило їхній доступ до програм ЄС, спрямованих на полегшення торгівлі з країнами-членами.

Такі дії Кишинева він назвав рівнозначними банківській блокаді.

Придністровська влада на початку цього року засудила молдавські митні збори на товари, що вивозяться та ввозяться в регіон, а деякі посадовцізвернулися по допомогу до Росії.

Придністров'я, яке розташоване на кордоні з Україною, існує за потужної підтримки з боку Москви. Водночас Молдова прагне загального рішення, за якого регіон був би повністю інтегрований у її територію.

Президент Молдови Майя Санду зробила членство в ЄС наріжним каменем своєї політики в країні. Минулого тижня розпочалися переговори про членство з Молдовою та Україною, і Молдова сподівається, що зможе приєднатися до 2030 року.

Мая Санду оголосила референдум щодо приєднання до ЄС, який має відбутися разом із президентськими виборами у жовтні.

Росіяни хочуть дестабілізувати ситуацію в Молдові, зокрема і за допомогою невизнаного Придністров’я та Гагаузії, де є сильні проросійські настрої, а місцева влада має тісні політичні й ділові зв’язки з РФ. Однак, здаєтья, більша небезпека виходить все ж від Комрата, а не від Тирасполя, пише Володимир Кравченко у статті для ZN.UA «Як Путін розхитує Молдову й чим це загрожує Україні».

Источник материала
Поделиться сюжетом