Штурмів стало більше. Яку ціль мають ЗС РФ біля Торецьку, Нью-Йорку та Часового Яру
Штурмів стало більше. Яку ціль мають ЗС РФ біля Торецьку, Нью-Йорку та Часового Яру

Штурмів стало більше. Яку ціль мають ЗС РФ біля Торецьку, Нью-Йорку та Часового Яру

Окупанти посилюють тиск на Торецькому напрямку, в районі Часового Яру та інших населених пунктів. Глобальна мета окупантів — вихід на адміністративні кордони Донецької області.

Російська армія продовжує наступальну кампанію на сході України. Ворог просувається одразу в кількох районах. Фокус проаналізував, де є часткові успіхи у ЗС РФ.

Битва за Часів Яр — фронт наближається до Костянтинівки

3 листопада аналітики DeepState повідомили про погіршення ситуації в Часовому Яру. Мікрорайон "Канал", який має штабну назву "Новий" зруйновано. Утримувати руїни означатиме погіршення логістики та збільшення втрат. Відтак Сили оборони відійшли з "Каналу", його був сенс тримати тільки на підступах.

Також командир тактичної групи "Реванш" Богдан Ходаковський пише, що ЗС РФ досягли успіху ціною величезних втрат. На думку військового, втрата Часового Яру стала ближчою. В перспективі це означатиме зміни оперативної мапи Донецької області. Зараз допис, на який посилаються в DeepState, видалено. Проте у 24 окремій механізованій бригаді імені короля Данила підкреслюють, що вони разом з іншими бригадами зосереджені на збережені життя українських захисників в Часовому Яру. Командир мехбату "Джокер" каже, що для стримування ЗС РФ потрібно більше засобів.

Російські війська просунулися на околицях Часового Яру

Військові описують ситуацію в Часовому Яру як надзвичайно складну, бо окупантів більше.

"Ворог нещадно знищує місто всіма можливими засобами, застосовує величезну кількість FPV-дронів, скидів по захисниках міста", — повідомили у 24-й бригаді.

Військовий аналітик Костянтин Машовець попереджає, що потенційно ситуація може стати складною не тільки в Часовому Яру, але й в Торецьку.

Битва за Торецьк наближається

Важливо Битва за Торецьк наближається? Як окупанти раптово просунулися до міста (мапа)

Після років оборони російські війська змогли просунутися в напрямку агломерації Торецьк-Нью-Йорк. Фокус кількома днями раніше аналізував ситуацію про Торецьк. Співзасновник DeepState Роман Погорілий тоді казав, що російські війська змогли підловити українських оборонців під час ротації сил. Через це вони змогли просунутися до Шумів, околиць Північного та Дружби. З 26 червня просування у ЗС РФ в тому напрямку немає. Проте окупанти просунулися до Нью-Йорку з півдня. Вони зайшли з боку Юрʼївки, це останній населений пункт перед самим Нью-Йорком.

Просування ЗС РФ до Нью-Йорку та Торецька

У зведені Генштабу від 3 липня щодо Торецька та Часового Яру писали, що окупанти продовжують штурмові дії. На Торецькому напрямку зафіксовано 32 атаки, серед них на сам Нью-Йорк. Також було 14 атак на Краматорському напрямку. Захисники відбивали атаки в районі Калинівки, Іванівського та Часового Яру.

Аналітики DeepState констатують, що ЗС РФ просунулися:

  • біля Прогресу;
  • Володимирівки;
  • в Карлівці;
  • Красногорівці;
  • Нью-Йорку;
  • Часовому Яру;
  • Макіївці.

"Якщо і далі удаватиметься, що все гаразд, то ситуація буде на межі катастрофи. Є підрозділи та бригади, з яких варто брати приклад, а є підрозділи, які стають чиєюсь кар'єрною сходинкою, куди має ступити нога якогось генерала", — резюмували аналітики 3 липня.

Однією з основних помилок є спроба відновлення позицій, коли немає сенсу це робити, а також оборона на невигідних рубежах. Подекуди оборона буває круговою.

Чому ЗС РФ атакують Часів Яр та Торецьк

В Інституті вивчення війни заявляють, що ЗС РФ демонструють кращий рівень планування, ніж було з початку повномасштабної війни. Російській армії треба розвинути виступ на лінії Шуми-Південне-Північне-Торецьк, щоб ширшим фронтом створити загрозливу ситуацію для Часового Яру. Також глобально РФ прагне вийти на трасу Н-32 Покровськ-Костянтинівка, яка є важливою логістичною артерією для української армії.

Просування ЗС РФ на сході України
Фото: ISW

Ставка на Торецьк, на думку аналітиків ISW, означає краще оперативне планування на Донеччинні. Проте наразі сили в районі Торецька сформовані з бойовиків "ДНР", територіальних військ та інших. Україна зі свого боку має отримувати додаткові партії озброєння від союзників.

Теги по теме
Вооруженные силы Украины
Источник материала
Поделиться сюжетом