У Дніпрі розробили тренажер для ППО: чи допоможе віртуальна реальність опанувати професію
У Дніпрі розробили тренажер для ППО: чи допоможе віртуальна реальність опанувати професію

У Дніпрі розробили тренажер для ППО: чи допоможе віртуальна реальність опанувати професію

У Дніпрі розробили тренажер, який допомагає ППО навчитися збивати більше ворожого залізяччя. На його розробку науковці витратили півтора року. Навчання відбувається у віртуальній реальності. Там вбудовані всі види ворожого залізяччя, його параметри, необхідні набої та інше приладдя, яке необхідне для збиття. Чи справді віртуальна реальність допоможе опанувати професію ППО і чи є актуальною така розробка, – розповіла журналістка "5 каналу" Наталія Москаленко.

Уляна заходилася опановувати тренажер для ППО. Декілька хвилин теорії від інструктора – і є перші успіхи. Дівчина навчається на маркетолога і, каже, заняття в університеті значно легші.

"Дуже важко. Наші хлопці молодці, хто цим займається. Це велика робота. Найскладніше, це потрапити у ціль, побачити і сконцентруватися", – зауважила студентка Уляна.

А от у Сергія ліпший результат. З дитинства він грав у комп'ютерні ігри. Тепер жартує: дарма мама забороняла їх, адже навички стали у пригоді.

Шаблон створюється на екрані комп'ютера. На ньому видно, скільки часу витрачено на пошук ворожих цілей, їхні параметри, кількість успішних пострілів та використаних патронів.

Спершу програма дає підказки, куди стріляти. Утім, за словами інструктора, вже за 10 хвилин учень може стріляти без підказок і навіть влучати в ціль.

"Основне завдання було, напевно, не стільки відтворити реальні бойові умови, а скільки виробити у людини навичку, що треба стріляти не саму ціль, а з занесенням вперед. Усі вправи зроблено, що ми змінюємо дальність від ста метрів до кілометра, задаючи ракурси проходу і людина сама вже розуміє наскільки їй заносити. Ось це була головна навичка", – розповів інструктор Антон.

Такий тренажер розробляли півтора року. Автори консультувалися з військовими. Кажуть, ідея виникла, коли захисники звернулися до інженерів із проханням розробити освітлення для для ППО. Тоді і виникла ідея зробити такий тренажер для відточування майстерності. І найголовніше – це недорога технологія навчання порівняно з класичним методом підготовки.

"Орієнтовна вартість підготовки одного кулеметника для збиття "Шахедів" це десь 120 тисяч доларів. Що входить сюди? Сюди входить набої, полігони, мішені, які коштують достатньо дорого. І безпека яка має бути на полігоні", – пояснив директор підприємства Ігор Дробот.

А ціна такого тренажера – близько 180 тисяч гривень. Тому це є гарною альтернативою для початківців, каже пан Ігор. До того ж, в Україні всього три компанії, які виробляють таке обладнання. Загалом, до військових частин поставлено більш як 10 тренажерів. Тепер розробники вважають, що опанувати такі навички можуть і цивільні. І завітали до студентів одного з вишів міста. Не змогли втриматися і викладачі.

Наразі підприємство чекає на укладання договору з Міноборони, щоб збільшити кількість їх виробництва для ЗСУ.

Источник материала
Поделиться сюжетом