В Європі падають ціни в енергетиці та на проміжні товари – Eurostat
В Європі падають ціни в енергетиці та на проміжні товари – Eurostat

В Європі падають ціни в енергетиці та на проміжні товари – Eurostat

В Європі падають ціни в енергетиці та на проміжні товари – Eurostat

Водночас зросли ціни на товари тривалого використання

В Євросоюзі значно зросли ціни промислових виробників на товари тривалого користування як для промисловості, так і для споживачів. Однак спостерігається зменшення вартості товарів в енергетиці та у виготовленні проміжних промислових товарів. Відповідну статистику за результатами травня опублікував Eurostat.

За спостереженням експертів європейської статистичної служби, ціни виробників промислової продукції скоротилися у країнах Європейського Союзу в середньому лише на 0,3%. Однак зміни цін в деяких галузях досягли критичних показників. Зокрема, за даними Eurostat, ціни виробників промислової продукції знизилися на 3% для проміжних товарів, а в енергетиці та суміжних галузях – на 10,3%.

Eurostat

Зростання вартості цін промислових виробників спостерігається для товарів тривалого використання та капітальних інвестицій на 1,7% та для споживчих товарів тривалого використання на 0,1%. Зросла вартість і товарів нетривалого використання для споживчого ринку – на 0,9%.

Де найбільша промислова дефляція – зниження цін виробників у Європі?

Експерти європейської статистики говорять, що найбільше річне зниження цін виробників промислової продукції зафіксовано у декількох країнах:

  • Словаччина (-20,7%);
  • Польща (-6,8%);
  • Франція та Латвія (обидві – 6,7%).

Водночас активно зростали ціни виробників у Люксембурзі (+17,7%), Швеції (+1,3%) та Чехії (+1,0%).

Що таке промислова інфляція та дефляція?

Зміну цін виробників промислової продукції іноді зараховують до одного з важливих чинників загальноекономічної інфляції. Водночас встановити прямий зв'язок промислової інфляції зі споживчою не завжди можливо. Наприклад, зменшення цін виробників іноді стримує зменшення цін для споживачів недостатня конкуренція на ринку. Зменшення цін зазвичай пов'язують з перенасиченістю ринку промислових товарів або з низькою ліквідністю.

Як зазначають експерти, європейська економіка з мінімальним показником уникнула рецесії в кінці 2023 року. Валовий внутрішній продукт у 20 країнах, які використовують євро, стагнував у жовтні-грудні порівняно з попередніми трьома місяцями. У липні-вересні ВВП знизився на 0,1%.

Источник материала
Поделиться сюжетом