В урочищі у Запоріжжі знайшли мотику, якій кілька тисяч років
В урочищі у Запоріжжі знайшли мотику, якій кілька тисяч років

В урочищі у Запоріжжі знайшли мотику, якій кілька тисяч років

У Запоріжжі місцевий житель знайшов старовинну мотику для оброблення землі. Давній артефакт передали до Національного заповідника «Хортиця».

Про це заповідник повідомив у Телеграмі, передає Укрінформ.

"Сотні й тисячі пам’яток давнини виринули на світ після знищення Каховського водосховища. Нещодавно музейні фонди Національного заповідника «Хортиця» поповнилися ще однією надзвичайно рідкісною знахідкою – мотикою у кілька тисяч літ", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що дивний кістяний предмет з отвором підібрав у піску місцевий житель, який прибирав сміття на косі біля знаменитого урочища Сагайдачне у лівобережній частині Дніпровського району Запоріжжя. "Припустивши, що це «щось археологічне», показав знахідку знайомому – художнику-гончару й фанату історії Олександру Шкалікову. Побачивши, той одразу зрозумів: перед ним надзвичайно давній артефакт – мотика для оброблення землі", - зазначається в повідомленні.

За даними заповідника, мотика, знайдена у Сагайдачному – це знаряддя довжиною 20 см, зроблене з рогу благородного оленя. З боку обуха в ньому просвердлено рівний акуратний отвір для дерев’яного держака. Гострий робочий край мотики спочатку обтесаний, а потім добре відшліфований та загладжений у процесі використання. Можливо, перед обробкою ріг розпарювали або виварювали, щоб зробити його більш пластичним.

Як додали у заповіднику, саме такими мотиками обробляли свої невеликі лани мешканці наших земель у V-III тис. до н. е., тобто 7-5 тисяч років тому. Це були носії так званої середньостогівської археологічної культури – люди, які, можливо, першими в Європі приручили коня для їзди верхи, першими насипали в наших степах кургани та користувалися мідними виробами.

Як повідомляв Укрінформ, на Хортиці через падіння рівня води археологи знаходять уламки кераміки доби енеоліту.

Фото: Національний заповідник «Хортиця»

Теги по теме
Запорожье История
Источник материала
Поделиться сюжетом