Зберуть усе разом: вчені шукають правдиву історію Індії у древніх текстах
Зберуть усе разом: вчені шукають правдиву історію Індії у древніх текстах

Зберуть усе разом: вчені шукають правдиву історію Індії у древніх текстах

Двоє європейських вчених розпочали новий проєкт, спрямований на вивчення протосарадського письма, яке використовували в Індії з VI по X ст. н. е. Дослідження цих документів може стати важливим джерелом знань про переломний момент історії.

Новий проєкт має на меті дослідити ранньосередньовічні тексти з Південної Азії, що дасть змогу дослідити важливий історичний період. З VI по X століття нашої ери на території сучасного Пакистану відбулася помітна історична трансформація, пише Medievalists.net.

У Фокус.Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

Переважно буддистське суспільство поступово перейшло до індуїзму, а потім зазнало мусульманських вторгнень. Попри глибокий характер цих змін, багато деталей про соціальні, економічні та культурні аспекти цього перехідного періоду залишаються незрозумілими.

Фото: Ingo Strauch / University of Lausanne

Це має змінитися завдяки зусиллям Катрін Хольц, молодшої професорки індології Вюрцбурзького університету (JMU) в Німеччині, та її колеги професора Інго Штрауха з Лозаннського університету в Швейцарії.

Разом вони розпочинають проєкт, щоб вивчити цю епоху за допомогою написів і манускриптів, написаних протосарадським письмом — писемністю, що використовувалася на північному заході Індії.

Хольц і Штраух вперше систематично збиратимуть, документуватимуть і аналізуватимуть історичні свідчення, написані протосарадським письмом. Їхня мета — реконструювати розвиток і використання цієї стародавньої писемності, а також дослідити історичний і матеріальний контекст цих записів.

Проект, який фінансують Німецький дослідницький фонд (DFG) та Швейцарський національний науковий фонд (SNF), має на меті створити повне видання текстів цією мовою.

Центральне місце в їхньому дослідженні займає приватна колекція історичних документів, яку науковці ще мають проаналізувати. Ця колекція включає:

  • 35 папок;
  • 43 великих і 205 малих берестяних сувоїв;
  • 203 глиняні печатки.

Ці документи є безцінними, оскільки вцілілі зразки протосарадської писемності є надзвичайно рідкісними.

"Це пов'язано з тим, що береста, на якій було зроблено більшість записів, не є довговічною в тропічному кліматі", — пояснила Катрін Хольц.

Проєкт також поширюватиметься на інші відомі протосарадські тексти по всьому світу. Дослідницька група планує здійснити поїздку до Пакистану восени 2024 року, щоб відвідати ключові музеї та співпрацювати з місцевими експертами з кафедри археології Університету Лахору.

Важливо Дослідники виявили незвичайне поєднання двох стародавніх мов на одному артефакті (фото)

Проєкт під назвою "На шляху до видання нової колекції адміністративних листів і документів з домодерної Південної Азії" офіційно розпочнеться 1 серпня 2024 року і триватиме три роки. DFG виділяє близько 368 000 євро, а SNF — 526 000 швейцарських франків на підтримку цієї дослідницької ініціативи.

Раніше Фокус писав про докази існування забутого середньовічного королівства у Західному Сассексі, які виявили дослідники.

А також ми розповідали про незвичайні гробниці у Південній Кореї. Це місце розкрило несподівані подробиці про те, як давні корейці ховали своїх померлих.

Источник материала
Поделиться сюжетом