Зима без тепла та води: як мешканцям багатоквартних будинків підготуватись до відключень світла
Зима без тепла та води: як мешканцям багатоквартних будинків підготуватись до відключень світла

Зима без тепла та води: як мешканцям багатоквартних будинків підготуватись до відключень світла

Для підготовки багатоквартирних будинків до зими без світла важливо забезпечити резервне живлення для насосів і ліфтів, а також розглянути можливість встановлення батарей з інверторами у квартирах. Це дозволить підтримувати подачу води та тепла, а також уникнути ізоляції мешканців верхніх поверхів під час відключень електроенергії.

Про це розповів директор Центру дослідження енергетики Олександр Харченко в ефірі "Еспресо".

Забезпечення роботи насосів

Насамперед необхідно забезпечити безперебійну роботу насосів. Насоси відповідають за постачання води та опалення в будинок. У разі відключення електроенергії без резервного живлення насоси не зможуть функціонувати, що призведе до припинення подачі води та тепла. Як варіант, можна використовувати генератори або батареї, але це потребує додаткових витрат на паливо.

За словами Олександра Харченка, альтернативою можуть бути газові генератори. Проте, не у всіх будинках є підключення до газової мережі, що може стати перешкодою для їх використання. Важливо заздалегідь оцінити можливості та вибрати найефективніше рішення для конкретного будинку.

Подача живлення для ліфтів

Ліфти повинні працювати навіть в умовах відключень світла, особливо в будинках з понад 20 поверхами. За словами експерта, це питання є критичним для мешканців верхніх поверхів, зокрема літніх людей, які можуть опинитися в ізоляції без працюючого ліфта. Для вирішення цієї проблеми необхідно забезпечити резервне живлення для ліфтів.

Встановлення батарей у квартири

Для забезпечення мінімальних потреб у електроенергії можна встановити батареї з інверторами у квартирах. Це рішення, яке вже стало популярним у світі, дозволяє накопичувати електроенергію під час її наявності в мережі та використовувати під час відключень. Такі системи можуть мати різний ціновий діапазон, що робить їх доступними для більшості мешканців.

Зокрема, встановлення батареї для забезпечення мінімальних потреб може коштувати від 25 до 27 тисяч гривень. Якщо ж мешканці планують використовувати всі електроприлади без обмежень, то витрати можуть сягнути від 100 до 120 тисяч гривень. "Якщо до всього цього у вашому будинку працюватимуть насоси, то ви вже будете в достатньому комфорті та безпеці взимку", – резюмував Харченко.

Як повідомляв OBOZ.UA раніше, кожна квартира в Україні має закупити енергообладнання на $3-4 тисячі, оскільки десятиліттями тарифи на електроенергію не покривали її справжню вартість. Тепер ці кошти необхідно витратити на нову систему енергопостачання, щоб забезпечити стабільне постачання електроенергії.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

Источник материала
Поделиться сюжетом
Упоминаемые персоны