7 июля, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Дрони морської піхоти США MQ-9 Reaper отримали новий засіб РЕБ
Дрони морської піхоти США MQ-9 Reaper отримали новий засіб РЕБ

Дрони морської піхоти США MQ-9 Reaper отримали новий засіб РЕБ

Корпус морської піхоти США планує зберегти свій парк дронів MQ-9 Reaper актуальним у боротьбі з різними ворогами. Тому безпілотники (більше про них можна дізнатися за цим посиланням) отримали новий модуль РЕБ, який допоможе захистити їх від ворожих радарів.

Модуль радіоелектронної боротьби “може імітувати сигнали, які їй надсилаються”, і “він виявляє їх та передає назад, – заявив командувач Корпусу морської піхоти, генерал Ерік М. Сміт. – Так він стає чорною дірою, і його майже неможливо виявити”.

Модуль має складну назву RDESS/SOAR (Reaper Defense Electronic Support System / Scalable Open Architecture Reconnaissance), але деталі розробки засекречені. Виявлення сигналів ворожих радарів і надсилання хибних сигналів назад до приймача є основним завданням РЕБ, тож ця здібність має стати однією з можливостей у багатьох інших системах.

ВПС США вперше випробували модуль RDESS / SOAR ще у 2021 році, але окрім цього, відомо про нього небагато, і немає даних щодо першого застосування. За словами виробника, компанії General Atomics, “це пасивний електронний засіб підтримки широкого спектра дії, призначений для збирання і геолокалізації сигналів, що становлять інтерес, з відстані протистояння”. Тож він зможе збирати достатню кількість даних про поле бою для кращого прийняття рішень.

Це варіант базової розвідувальної системи Scalable Open Architecture Reconnaissance (SOAR), яка дозволяє безпілотнику виявляти ворожі радари та передавачі на дистанції, достатній для протистояння. Модуль надає інформацію про наведення на ціль в режимі реального часу, яку можна миттєво поширювати або зберігати для аналізу.

Морська піхота використовує MQ-9 Reaper з 2018 року, і до 2025 року вона планує отримати 18 таких дронів. Додавання модуля RDESS / SOAR дозволить морпіхам використовувати адаптивність безпілотників, швидко переобладнавши їх на сенсорні платформи. Це допоможе краще підтримувати резервні підрозділи, розгорнуті в зоні ураження китайської зброї. Ці підрозділи мають “перекрити морські комунікації” в разі виникнення конфлікту з Китаєм.

Дрони забезпечуватимуть розвідку, спостереження, рекогносцировку і цілевказування, а також займатимуться розвідкою морського простору, розширенням повітряної мережі, раннім повітряним попередженням та радіоелектронною підтримкою.

“Якщо противник випередить вас, то з погляду виявлення і завдавання удару ви не маєте ніякої цінності, – заявив Ерік М. Сміт. – Ви повинні бути здатні відчувати на відстані. Ви повинні вміти розуміти, що відбувається. Ви повинні мати можливість ділитися цими даними з об’єднаними силами по всьому бойовому простору, саме тому наш MQ-9 є таким важливим”.

Здатність діяти практично непоміченими дуже допомогла б поважному дрону. БПЛА доведеться зіткнутися з потужною протиповітряною обороною і можливостями зондування з боку Китаю, що робить повільні дрони вразливими. Але General Atomics наполегливо працює над розробкою рішень, які допоможуть зберегти MQ-9 у будь-якому бою. За допомогою нової системи РЕБ MQ-9 Reaper мають не лише виживати, принаймні в напівконфронтаційному повітряному просторі, але й працювати як допоміжні засоби для більших сил в регіоні.

Источник материала
Поделиться сюжетом