7 июля, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Як колишні співробітник СБУ та прокурор не знайшли себе у цивільному житті та вирішили зайнятися криміналом
Як колишні співробітник СБУ та прокурор не знайшли себе у цивільному житті та вирішили зайнятися криміналом

Як колишні співробітник СБУ та прокурор не знайшли себе у цивільному житті та вирішили зайнятися криміналом

У Обухівському райсуді Київської області вже скоро розпочнеться розгляд не зовсім типової справи щодо членів організованої злочинної групи, яку очолювали колишні працівники правоохоронних органів.

У січні 2024 року співробітники Управління стратегічних розслідувань в Київській області затримали дев’ятьох мешканців різних областей України, які, за наявними даними, причетні до викрадення та катування людини у 2023 році та плануванні ще одного нападу на домоволодіння підприємця у Обухівському районі Київської області.

Серед дев’ятьох затриманих звертають на себе увагу лідери групи – Дмитро Єрмакович та Станіслав Варфоломєєв.

Справа в тому, що Дмитро Єрмакович раніше працював на посаді оперуповноваженого Управління СБУ в Києві та Київській області. У 2011 році Дмитро Єрмакович займався розслідуванням справи так званих «васильківських терористів» - групи діячів націоналістичного руху Київщини, яких тодішня влада звинуватила у підготовці терористичних актів та закликах до повалення конституційного ладу.

Станіслав Варфоломєєв до 2021 року працював на посаді прокурора Коростишівської місцевої прокуратури, однак не зміг пройти процедуру атестації прокурорів, після чого був звільнений з органів прокуратури.

Головною ж «скрипкою» організованої групи, за версією слідства, був саме Дмитро Єрмакович, який власне у 2023 році створив зазначену групу, займався організацією і плануванням її «діяльності».

Правоохоронні органи змогли задокументувати кілька випадків протиправної діяльності вказаної групи.

Початок діяльності групи

Так, вдалося встановити, що Дмитро Єрмакович, як колишній співробітник СБУ, у лютому-березні 2022 року тимчасово залучався до проведення низки контррозвідувальних заходів на території Київської області.

Під час відповідних заходів, Дмитру Єрмаковичу стало відомо про підприємця К., переселенця з Донецької області, який разом з родиною вже тривалий час проживав на території відомого селища Козин. Тоді ж колишній співробітник СБУ дізнався про те, що К. зберігає свої грошові кошти у розмірі 5 млн. гривень на відповідному електронному рахунку, доступ до якого можна отримати, якщо заволодіти мобільним телефоном К.

У 2023 році, за версією слідства, Дмитро Єрмакович після тривалих пошуків спільників, нарешті створив злочинну групу, яка зібралася фактично для виконання єдиного завдання – заволодіння збереженнями К.

Всього у групу входило не менше дев’яти осіб з різних міст України – як «професійних» злочинців, які вже раніше потрапляли у поле зору правоохоронних органів, так і особи, які раніше не «світилися» у базах даних поліції, наприклад, як колишній прокурор Станіслав Варфоломєєв.

У кожного члена злочинного угруповання були свої функції – хтось був водієм, хтось відповідав за зовнішнє спостереження, хтось за непомітне проникнення у житло К., а хтось – за силову частину «операції», тобто фізичне захоплення К. та заволодіння його коштами.

Окремо слід зазначити і про те, що під час підготовки до нападу на К., учасники злочинної групи подбали і про зброю – в їх розпорядженні були два автомати (АК-74 та АКC-74У), два карабіна, реактивна протитанкова граната РГП-26, ручні гранати та пістолет Glock 17.

Як готувався розбійний напад на К.

Для того, щоб реалізувати свій план по заволодінню грошима К., лідери угрупування Дмитро Єрмакович та Станіслав Варфоломєєв розробили цілу низку заходів.

Перший варіант нападу на К. передбачав, що члени злочинної групи зненацька нападуть на К., коли він буде або кудись їхати по справах, або, навпаки, повертатися до себе додому у Козин.

Однак результати зовнішнього спостереження за будинком К. у Козині, самим К. та членами його родини змусили Дмитра Єрмаковича та Станіслава Варфоломєєва переглянути план.

Справа у тому, що як виявилося, К. не часто покидав дім, у якому мешкав, а коли все ж К. або членам його родини будо необхідно кудись поїхати по справах, він користувався послугами водія або їздив у незручний для нападу час, коли в районі селища Козин спостерігався активний дорожній трафік.

Відтак, учасники злочинного угрупування вирішили скорегувати план нападу на підприємця.

Дмитро Єрмакович та Станіслав Варфоломєєв дійшли висновку, що простіше буде напасти на водія К. – мешканця Київської області Ч., заволодіти його автомобілем та змусити Ч. завезти членів банди на своєму автомобілі прямо на подвір’я будинку К.

У подальшому планувалося, у тому числі за допомогою фізичної сили, змусити К. надати доступ до свого рахунку. У випадку, якщо б підприємець відмовився, то між членами банди обговорювалася можливість катування дружини та дитини К. на очах підприємця, щоб все ж змусити його виконати вимоги злочинців.

Напади на водія та на будинок К.

Пізно ввечері 24 серпня 2023 року, озброєні автоматами члени банди у селищі Демидів Вишгородського району Київської області напали на водія К. – громадянина Ч., який їхав на своєму автомобілі Ford Mondeo та відібрали у нього $20 тис. та 15 тис. гривень.

При цьому члени злочинної групи фактично викрали Ч. та певний час утримували його у різних місцях Київської області.

Також вони били Ч., у тому числі й прикладами автоматів, щоб змусити його провезти їх на подвір’я будинку К.

Однак слід віддати належне Ч., який навіть під загрозою смерті та каліцтва відмовився виконувати вимоги злочинців.

Нічого не добившись від Ч., члени банди вчергове побили його та кинули біля дороги.

Втім, 25 серпня Ч. власними силами зміг дістатися додому.

Не знаючи достеменно, чим закінчилася історія з Ч., члени банди Єрмаковича-Варфоломєєва восени 2023 року все ж спробували проникнути у будинок К., однак не довели до кінця свій задум, оскільки одному з членів групи, вже під час безпосередньої спроби проникнути у будинок, стало погано через передозування наркотичними речовинами.

Відтак, злочинцям довелося тягнути «колегу» у свій автомобіль і вже вдруге відмовитися від нападу на будинок К.

Затримання членів організованої злочинної групи, скріншот: YouTube

Викриття злочинної групи та цікаві знахідки

Співробітники Управління стратегічних розслідувань у ході розслідування історії з Ч. змогли вийти на слід Дмитра Єрмаковича, Станіслава Варфоломєєва та деяких інших членів угрупування, та встановити за ними спостереження.

Однак коли вже справа наближалася до затримання членів банди, вони раптом одночасно зникли з місць свого проживання.

Як з’ясувалося дещо згодом, причиною зникнення членів злочинного угрупування став витік інформації про хід досудового розслідування.

За даними слідства, ймовірно хтось з співробітників Святошинського районного суду міста Києва на замовлення Дмитра Єрмаковича та Станіслава Варфоломєєва у січні 2024 року надав лідерам злочинної групи повну інформацію з Єдиного реєстру судових рішень щодо змісту ухвал, які виносили слідчі судді у рамках розслідування справи про напад та побиття Ч.

Дізнавшись, що слідство у справі Ч. достатньо активно просувається і поліції фактично вдалося вийти на слід злочинців, Дмитро Єрмакович та Станіслав Варфоломєєв віддали членам банди наказ «розбігтися».

Затримати Дмитра Єрмаковича та Станіслава Варфоломєєва вдалося 22 січня 2024 року у місті Львів.

Перед затриманням лідери злочинного угрупування домовлялися з місцевими «діячами» не зовсім легального бізнесу про те, щоб таємно перейти кордон та «зникнути» на території Євросоюзу.

Під час обшуків, окрім зброї, у Дмитра Єрмаковича та Станіслава Варфоломєєва було вилучено чимало цікавих речей та інформації.

Наприклад, на комп’ютері Дмитра Єрмаковича зберігалася інформація з системи відео моніторингу «Безпечне місто», точні дані про моделі та номерні знаки автомобілів, якими користується К. та члени його родини і навіть дані білінгу телефонних дзвінків, які здійснював К. на телефони інших абонентів.

За версією слідства, відповідну інформацію Дмитро Єрмакович та Станіслав Варфоломєєв скоріш за все отримували від своїх знайомих, які досі працюють у правоохоронних органах і мають доступ до відповідної інформації.

Нюанси розгляду запобіжних заходів

У січні 2024 року слідчі судді Святошинського районного суду міста Києва задовольнили клопотання прокуратури про обрання 7 членам банди запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Пощастило одному рядовому учаснику групи, до якого було застосовано запобіжний захід не пов'язаний з триманням під вартою, а також самому Дмитру Єрмаковичу.

У момент, коли його колеги по кримінальному бізнесу вже їхали у СІЗО, Дмитро Єрмакович хоч і отримав «санкцію» у виді двох місяців тримання у СІЗО, однак на відміну від своїх «колег» він отримав також і можливість вийти під заставу у розмірі майже 303 тис. гривень. Відповідне рішення ухвалила слідча суддя Святошинського райсуду Києва суддя Оксана Поплавська.

Текст ухвали слідчої судді, нажаль, не містить викладення чітких мотивів, чому суд все ж таки вирішив надати можливість саме лідеру злочинної групи вийти під заставу.

Відтак, після внесення застави Дмитро Єрмакович вийшов на волю та за словами свідків поводив себе так, ніби з ним нічого не відбулося.

До того ж, як зазначили у слідстві, Святошинський райсуд чомусь кілька тижнів не міг передати справу Дмитра Єрмаковича у Київський апеляційний суд для розгляду апеляційної скарги прокуратури.

У підсумку вже у травні Київський апеляційний суд все ж задовольнив апеляційну скаргу прокуратури, переглянув рішення Святошинського райсуду та обрав Дмитру Єрмаковичу запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком на два місяця.

На цьому історія з запобіжними заходами для лідерів злочинного угрупування не закінчилися.

Вже у червні стало відомо, що слідчі судді Святошинського райсуду столиці знов змінили запобіжні заходи Дмитру Єрмаковичу та Станіславу Варфоломєєву.

Так, Дмитро Єрмакович «отримав» запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту, а Станіслав Варфоломєєв – можливість вийти на волю під заставу у розмірі майже 303 тис. гривень.

Однак, як і у попередньому випадку, не зовсім зрозумілою є мотивація слідчих суддів Святошинського райсуду, особливо враховуючи позицію столичного апеляційного суду щодо вказаних осіб.

Источник материала
Поделиться сюжетом