7 июля, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Інформаційна війна. Чотири теми, які зараз використовує Росія
Інформаційна війна. Чотири теми, які зараз використовує Росія

Інформаційна війна. Чотири теми, які зараз використовує Росія

Associated Press зробило підбірку фактів дезінформаційних кампаній Росії у Франції, які значно актуалізувалися напередодні Олімпійських ігор та у процесі парламентських виборів і більш активних дій Заходу щодо допомоги Україні.

Змістовно є чотири великі лінії, по яким активно запускається дезінформація: 1. антисемітизм; 2. допомога Україні; 3. політика Макрона/західних інституцій; 4. Олімпійські ігри.

Мета, як зазначає видання, посилаючись на слова французького військового чиновника – це довгострокові та постійні зусилля сіяти соціальні розбрати, підривати віру в ЗМІ та демократичні уряди, ослабляти НАТО та позбавити Україну підтримки Заходу. Окремим бонусом є різні наклепницькі кампанії напередодні Олімпійських ігор, зокрема, щодо відсторонення більшості російських спортсменів.

Технологічно – все більше починають застосовуватися сучасні технології. Тобто, поряд з уже традиційними фейковими сторінками, імітуючими європейські видання, і далі активними тегами, застосовується інструменти дипфейків та штучного інтелекту.

1. Антисемітизм

Видання нагадує, що російські кампанії з поширення антифранцузької дезінформації почалися в соцмережах ще на початку літа минулого року, але вперше стали відчутними в жовтні 2023-го, коли понад 1000 ботів, пов’язаних з Росією, передали фотографії зірок Давида з графіті в Парижі та його передмістях.

За словами експертів з кібербезпеки, «фотографії з кожної події доповнювалися в соціальних мережах фейковими акаунтами, пов’язаними з російським сайтом дезінформації RRN». У звіті французької розвідки йдеться, що RRN є частиною більшої операції, організованої Сергієм Кирієнком, високопоставленим чиновником Кремля. Цей акт вандалізму викликав різку реакцію французького політичного класу, засудження в законодавчому органі та публічні дебати.

«Антисемітські атаки у Франції зростають, а війна в Газі євиявилася розколюючою», – зазначає AP.

2. Допомога Україні

Красномовний приклад, який наводить видання: у березні, одразу після того, як Макрон озвучив можливість відправки західних військових в Україну, у Франції запустили в соцмережах (російськомовних та франкомовних, а потім це мало продовження й у білоруських ЗМІ) фейковий набір до французької армії в Україні.

А уже 1 червня, зі звітом уряду Франції, на яке посилається AP, біля Ейфелевої вежі з'явилися скриньки з написом «Французьким солдатам в Україні».

3. Критика Макрона/західних урядів, інституцій, єрієнтованих на єдність у протидії війні РФ

Один із показових прикладів – публікація від 25 червня на фейковому сайті нібито від Le Point (журналу про поточні події) і французького інформаційного агентства AFP (яка критикує Макрона), і цитата звідти: «Наші лідери не уявляють, як живуть прості французи, але готові знищити Францію в ім’я допомоги Україні».

Інший приклад, який наводить видання: якийсь сайт, який стверджував, що нібито належить партії Макрона, пропонував заплатити 100 євро за голос за нього, типу, посилаючись, на справжній веб-сайт партії. Враховуючи результати виборів у Франції, прогнозовано, що Росія лише посилить свої зусилля.

4. Олімпійські ігри

Тут найбільш показовий приклад – це повнометражний фільм «Olympics has Fallen», підроблений під Netflix із голосом, створеним штучним інтелектом, схожим на Тома Круза, який нібито критикував МОК. Цей фільм став активно поширюватись російськими соцмережами, що й привернуло увагу урядового наглядового органу з кібербезпеки Франції Viginum, який ще з літа 2023-го регулярно публікує звіти.

У вівторок Viginum опублікував новий звіт, де якраз вказується на ризики, які очікуються на Іграх, «не через можливе насильство, а через дезінформацію».

Також є заява від Microsoft про те, що компанія Storm-1679 «розпалює побоювання насильства на Іграх, і восени минулого року поширила цифрові фотографії, які, серед іншого, стосуються нападів на ізраїльських спортсменів на Олімпіаді 1972 року».

Источник материала
Поделиться сюжетом