Китай розширює свої кубинські бази для прослуховування США
Китай розширює свої кубинські бази для прослуховування США

Китай розширює свої кубинські бази для прослуховування США

Знімки, зроблені з космосу, свідчать про зростання кількості кубинських станцій електронного прослуховування, які, як вважають, пов’язані з Китаєм. Крім того дані знімки показують нове будівництво на раніше невідомому об’єкті, що знаходиться приблизно за 70 миль від військово-морської бази США в Гуантанамо, йдеться в новому звіті.

Дослідження Центру стратегічних і міжнародних досліджень, вашингтонського аналітичного центру, з’явилося після того, як минулого року видання The Wall Street Journal повідомило про те, що Китай і Куба ведуть переговори про поглиблення оборонних і розвідувальних зв’язків, в тому числі пов’язаних зі створенням нового спільного військового тренувального центру на острові і об’єкту для прослуховування.

Тоді журнал повідомляв, що Куба і Китай вже спільно використовують станції для прослуховування на острові, згідно зі словами американських чиновників, які не розголошували їх місцезнаходження. Неможливо визначити, які з них, є об’єктами, про які йдеться у звіті CSIS, якщо такі взагалі існують.

Супутниковий знімок з дослідження CSIS, на якому зображений об’єкт Бехукаль на Кубі з модернізованими засобами електронного шпигунства. ФОТО: CSIS/HIDDEN REACH/MAXAR 2024

За словами колишніх чиновників і аналітиків, занепокоєння щодо цих станцій полягає в тому, що Китай використовує географічну близькість Куби до південного сходу США і може використовувати їх для перехоплення конфіденційних електронних повідомлень з американських військових баз, космодромів, а також об’єктів військового і комерційного судноплавства.

Китайські об’єкти на острові “можуть також сприяти використанню Китаєм телекомунікаційних мереж для шпигунства за громадянами США”, – сказав Ліланд Лазарус, експерт з відносин між Китаєм і Латинською Америкою в Міжнародному університеті Флориди.

Білий дім і Офіс директора національної розвідки відмовилися від коментарів.

Автори звіту CSIS, проаналізувавши багаторічні супутникові знімки, виявили, що Куба за останні роки значно модернізувала і розширила свої об’єкти електронного шпигунства, а також визначили, що для прослуховування використовуються чотири об’єкти – в Бехукалі, Ель-Салао, Вахаї і Калабазарі.

Хоча деякі з об’єктів, описаних CSIS, зокрема, об’єкт в Бехукалі, ще раніше були ідентифіковані як пункти прослуховування, супутникові знімки надають нову інформацію про їхні можливості, їх розширення з роками і ймовірні зв’язки з Китаєм.

“Це діючі об’єкти із завданнями, які постійно змінюються”, – сказав Метью Фунайоле, старший науковий співробітник CSIS і головний автор звіту.

Звіт з’явився на фоні зростаючого занепокоєння конкуренцією між великими державами в Карибському басейні та інших регіонах Латинської Америки, де Вашингтон десятиліттями намагався запобігти отриманню суперниками військової та економічної переваги.

Китай будує величезний порт на тихоокеанському узбережжі в Перу. Росія, тим часом, нещодавно відправила в кубинську гавань фрегат і атомний підводний човен, здатний стріляти крилатими ракетами “Калібр”.

У своїй щорічній оцінці загроз, оприлюдненій у лютому, розвідувальне співтовариство США, не вдаючись в подробиці, вперше публічно заявило, що Китай слідкує за військовими об’єкти на Кубі.

Китайські чиновники підкреслюють, що США мають розгалужену глобальну мережу військових баз і пунктів прослуховування. “США, без сумніву, є провідною державою з точки зору прослуховування і не шкодує навіть своїх союзників”, – написав у своїй заяві Лю Пенгю, прес-секретар посольства Китаю у Вашингтоні. “Американська сторона неодноразово поширювала інформацію про створення Китаєм шпигунських баз або проведення розвідувальної діяльності на Кубі”.

Посольство Куби не відповіло на запит про коментарі.

У доповіді йдеться про те, що два об’єкти поблизу Гавани – Бехукаль і Калабазар – мають великі антени, призначені для стеження та зв’язку з супутниками. У звіті зазначається, що хоча Куба не має супутників, ці антени можуть бути корисними для Китаю, який має потужну космічну програму.

Найновіша тарілкоподібна антена була встановлена в Бехукалі в січні, йдеться у звіті, в якому зазначається, що за останнє десятиліття на цих об’єктах було проведено модернізацію споруд та інфраструктури.

Найновіший з чотирьох об’єктів, який досі будується і про який раніше не було відомо громадськості, знаходиться в Ель-Салао, за межами міста Сантьяго-де-Куба в східній частині країни, неподалік від військово-морської бази США в Гуантанамо.

Будівництво там розпочалося в 2021 році, і цей об’єкт, здається, призначений для розміщення великої кількості антен, відомих як розташована колом антенна решітка, яка може бути використана для пошуку і перехоплення електронних сигналів, говориться в доповіді.

За словами Фунайоле, після завершення будівництва цей об’єкт потенційно може відстежувати комунікації та інші електронні сигнали, що надходять з бази в Гуантанамо.

За його словами, США і Росія переважно відмовилися від такого типу антенних решіток замінивши їх новітніми технологіями, але Китай будує їх на кількох військових базах у Південно-Китайському морі.

Під час холодної війни Радянський Союз володів найбільшим закордонним об’єктом електронного шпигунства, відомий як радіотехнічна розвідка, в Лурдесі, неподалік від Гавани. За повідомленнями, на цьому об’єкті працювали сотні радянських, кубинських та інших офіцерів розвідки з країн Східного блоку, однак він був закритий після 2001 року, і його нинішній статус незрозумілий.

Останнім часом Китай відіграє все більшу роль на острові, і, згідно з минулорічною заявою Білого дому, у 2019 році він модернізував свої об’єкти зі збору розвідувальної інформації на Кубі.

Источник материала
Поделиться сюжетом