Львівські лікарі врятували новонароджених двійнят з важкими ускладненнями
Львівські лікарі врятували новонароджених двійнят з важкими ускладненнями

Львівські лікарі врятували новонароджених двійнят з важкими ускладненнями

Львівські медики врятували братика і сестричку, які народилися на 28-му тижні вагітності із серйозними ускладненнями - особливо у дівчинки, якій загрожувало ушкодження головного мозку. Та після проведення рятівної нейрохірургічної операції і трьох місяців медичного догляду, неонатологи дитячої лікарні святого Миколая виписали малюків додому – здоровими. Про це повідомила пресслужба Першого медичного об'єднання Львова.

Двійня «поспішайок», Таїсія і Тимофійко, народилися у Чернівцях. Передчасно – наприкінці ІІ триместру вагітності. Сестричка народилась із вагою 950 г, братик – 1200. Дітки народилися з численними ускладненнями: у Тимофійка виникли проблеми з травленням і зором, анемія та пахові грижі; а у Таїсії, на тлі внутрішньошлуночкового крововиливу (це типова для передчасно народжених дітей проблема), виникла гідроцефалія – накопичення мозкової рідини або, як її ще називають, водянкою головного мозку. А надлишкова рідина призводить до підвищення тиску, збільшення черепа, загрожує ушкодженням мозку та перешкоджає розвитку нервової системи дитини.

Фото: Перше медичне об'єднання Львова

Спершу двійню виходжували чернівецькі медики. Та за місяць, через потребу нейрохірургічної корекції гідроцефалії у Таїсії, малюків перевезли до Львова, у лікарню святого Миколая. Тут нейрохірурги прооперували дівчинку і встановили їй вентрикуло-перитонеальний шунт. Це спеціальний механізм, який забезпечує відтік зайвої рідини. Один кінець шунта встановлюють у мозку, а інший виводять через животик. Операція пройшла успішно. Відтак, завдяки відновленню циркулювання мозкової рідини, лікарям вдалося зменшити тиск у черепі крихітки, і тепер вона має змогу нормально розвиватися.

Фото: Перше медичне об'єднання Львова

У відділеннях реанімації та патології новонароджених дитячої лікарні у Львові малята були майже два місяці. Весь цей час з ними працювала ще й команда фізичних терапевтів. Вага малюків при виписці – по 3 кг. Тепер братик і сестричка повертатимуться до львівських лікарів лише на планові огляди.

Фото: Перше медичне об'єднання Львова

«Навіть не віриться! Нарешті наші малятка вперше поїдуть додому. Було дуже важко. Дякуємо всім-всім лікарям, які були поруч», - говорить мама двійнят Ірина.

varta1.com.ua: Новини

Ілона Мартинюк

Источник материала
Поделиться сюжетом