Мовний омбудсмен за перше півріччя отримав понад тисячу скарг
Мовний омбудсмен за перше півріччя отримав понад тисячу скарг

Мовний омбудсмен за перше півріччя отримав понад тисячу скарг

У першому півріччі до Уповноваженого із захисту державної мови надійшло 1062 звернення громадян про порушення мовного закону.

Про це повідомляє пресслужба мовного омбудсмена, передає Укрінформ.

Як зазначається, у першому півріччі до Уповноваженого надійшло вдвічі менше звернень громадян ніж за аналогічний період минулого року.

«За 6 місяців 2024 року надійшло 1062 звернення громадян про порушення мовного Закону, за півріччя минулого - 2020», - йдеться у повідомленні.

Зокрема, 297 звернень (29% від загальної кількості) стосуються відсутності стартової української версії сайтів інтернет-магазинів та вебсайтів, через які здійснюється обслуговування споживачів, 160 (15%) - порушень під час обслуговування, 72 (7%) - у сфері надання інформації про товари і послуги.

Також громадяни скаржаться на недотримання вимог законодавства щодо мови інформації для загального ознайомлення та зовнішньої реклами - таких звернень надійшло 136 (13%).

Станом на 30 червня громадяни надіслали 78 звернень щодо порушень мовного законодавства у сфері освіти та науки, з них 38 стосуються освіти дорослих.

Щодо порушень у сфері охорони здоров’я повідомили 65 громадян. Крім того, 44 звернення стосувалися порушень мовного закону в органах влади (законодавча, виконавча, судова).

Найбільше повідомлень стосувалися порушень у Києві, Одеській та Харківській областях.

«Зменшення кількості звернень громадян щодо порушення Закону про державну мову говорить про часткове покращення мовної ситуації в окремих сферах. Особливо це помітно в інтернет-просторі, обслуговуванні та медіа. Натомість структура порушень у регіонах суттєво змінюється, і на це впливають як регіональна мовна політика, мовна свідомість громадян, так і доступність до інформації та послуг державною мовою», - зазначив Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.

Зазначається, що за результатами розгляду звернень громадян з метою усунення та недопущення надалі порушення законодавства про державну мову Уповноваженим вжито заходів реагування, у т. ч. проведення державного контролю та накладення на порушників санкцій, передбачених Кодексом України про адміністративні правопорушення. о.

Як повідомлялося, з 16 липня 2024 року для друкованих медіа місцевої сфери розповсюдження набирає чинності стаття 25 Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної», яка передбачає обов'язкову наявність української версії.

Источник материала
Поделиться сюжетом