"Побачимо, що обиратимуть діти". Бабак розповів, як діятиме система грантів у 2024 році
"Побачимо, що обиратимуть діти". Бабак розповів, як діятиме система грантів у 2024 році

"Побачимо, що обиратимуть діти". Бабак розповів, як діятиме система грантів у 2024 році

Гранти на освіту запрацюють з 2025 року, проте вже найближчим часом Верховна Рада має ухвалити постанову про експериментальне запровадження дофінансування студентів. На цьому зауважив голова Комітету з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак.

Посадовець підкреслив, що цього року освітнє відомство проаналізує, які спеціальності обиратимуть вступники. А за допомогою грантів держава планує фінансово стимулювати обирати потрібні для держави професії. Про це мовиться на офіційному вебпорталі парламенту.

"У найближчі тижні уряд має ухвалити постанову, яка експериментально запровадить гранти на навчання у закладах вищої освіти. Таким чином ми побачимо, що обиратимуть діти, ми будемо намагатися їх фінансово стимулювати обирати потрібні для держави професії. За результатами експерименту із грантовим вступом ми зможемо зробити висновки й правильно підкорегувати до другого читання законопроєкт №10399, щоб він був ухвалений до кінця цього року й запрацював уже з наступного року", – зауважив чиновник.

За словами Бабака, повний перехід на систему державних грантів або пільгового кредитування одночасно зі скасуванням державного замовлення видається дещо ризикованим.

Він пояснює, що абітурієнти часто обирають "модні" професії, через що країна може втрачати важливі спеціальності, які не популярні серед вступників. Крім того посадовець зазначив, що в Україні вожночас збільшується держзамовлення, наприклад, на воєнні науки, на спеціальності, що пов’язані з воєнною промисловістю.

Раніше OBOZ.UA писав про те, що у МОН повідомили, хто зможе отримати більше коштів на навчання за грантом.

Тільки перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Источник материала
Поделиться сюжетом