7 июля, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Путіна зустріли не на найвищому рівні на саміті ШОС: експерт пояснив, що це означає
Путіна зустріли не на найвищому рівні на саміті ШОС: експерт пояснив, що це означає

Путіна зустріли не на найвищому рівні на саміті ШОС: експерт пояснив, що це означає

Російського диктатора Володимира Путіна зустріли не на найвищому рівні на саміті Шанхайської організації співпраці (ШОС), на відміну від лідера Китаю. Показовою стала різниця між тим, як в аеропорту Самарканду зустрічали Путіна та  Сі Цзіньпіна.

Про те, що це означає, розповів виконавчий директор Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Олександр Леонов в інтерв'ю OBOZ.UA. За його словами, така зустріч демонструє падіння репутації Путіна та зменшення впливу Росії в регіоні.

Нагадаємо, церемонію зустрічі глави КНР перетворили на справжнє шоу з почесною вартою та танцями. А главі Кремля всього лишень постелили доріжку та принесли букет квітів, який, втім, так і не вручили.

"Ось, до речі, це досить цікавий момент, коли головного господаря і лідера зустрічають на найвищому рівні, а Путін фактично йде як серед інших запрошених лідерів. Тобто, дуже важливо і дуже цікаво, що відбувається така інституалізація впливу, бо дійсно раніше уявити, що Путіна в Казахстані зустрічають не на найвищому рівні, це було науковою фантастикою. А зараз це цілком можливо", – зазначив експерт. 

За словами політолога, така зустріч зайвий раз демонструє, що  роль Росії в цьому регіоні зменшується.

"Безумовно, абсолютно і взагалі вплив Росії зменшується по всьому периметру. Подивімось на ситуацію у Вірменії, де Росія втрачає стрімко вплив, і втрата Вірменії може призвести до втрати впливу взагалі на Закавказзі. Центральна Азія, там питання в тому, що після того, як такий інструмент, як ОДКБ, показав свою безпорадність в ситуації з Вірменією, фактично необхідність у парасольці Росії відпала", – пояснив Олександр Леонов.

За його словами, Росія зараз просто не здатна захистити якусь країну. І в регіоні це дуже добре усвідомлюють.

 "Наприклад, говорять, що зараз може потрапити під роздачу Таджикистан, бо є проблеми з Афганістаном, а Росія зараз дуже дружить з талібами. Чи прийде на допомогу Росія Таджикистану, якщо почнуться проблеми? Це велике питання", – зазначив політолог.

Він додав, що в Казахстані після заяв російських політиків про необхідність провести денацифікацію в країні,  тепер вважають,  що Росія для них є більше загрозою. Тому Астана шукає  можливості для співпраці, як з Китаєм, там і з Заходом. 

Розв'язана Росією в Україні повномасштабна війна призвела до серйозної перестановки сил в регіоні, наголосив політолог. 

"Агресія Росії проти України призвела до того, що Росія дійсно втрачає вплив і в тому числі інституційний вплив, бо ОДКБ зараз скоріше це така іграшка, яка нічого не вирішує, яка не має значення", – переконаний Олександр Леонов.

Тільки перевірена інформація у нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Источник материала
Поделиться сюжетом