7 июля, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Росія понад 10 років привласнює українську культурну спадщину на ТОТ Донеччини, Луганщини та у Криму, - Генпрокурор
Росія понад 10 років привласнює українську культурну спадщину на ТОТ Донеччини, Луганщини та у Криму, - Генпрокурор

Росія понад 10 років привласнює українську культурну спадщину на ТОТ Донеччини, Луганщини та у Криму, - Генпрокурор

Коли певні ікони, певні картини, які були вироблені на території України з'являються в російських музеях під іншою назвою, то це свідчить про те, що ворог намагається знищити основу, на якій стоїть українська нація.

Росія понад 10 років грабує та привласнює українську культурну спадщину у тимчасово окупованому Криму та на тимчасово захоплених територіях Донецької і Луганської областей. 

Про це повідомив генеральний прокурор України Андрій Костін під час міжнародної конференції "Захист культурної спадщини та протидія культурному стиранню у збройному конфлікті: нові виклики та досвід України", передає Суспільне Крим. 

Міжнародна конференція присвячена 70-річчю Гаазької конвенції про захист культурних цінностей у випадку збройного конфлікту та 25-річчю Другого протоколу 1999 року до Гаазької конвенції 1954 року. 

"Російський імперіалізм вже не одне століття намагається знищити українську культуру та стерти українську ідентичність. З початком війни проти України у 2014 році ці спроби стали очевидними всьому світові. Росія понад 10-річчя грабує та привласнює українську культурну спадщину на ТОТ Криму, Донецької, Луганської областей, ще до повномасштабного вторгнення", — заявив Андрій Костін. 

Генпрокурор зазначив, що світ став свідком захоплення об'єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО в Криму, розграбування музеїв в Херсоні та Маріуполі. Андрій Костін акцентував, що на окупованих територіях Росія проводить русифікацію, забороняє українську освіту та знищує українські підручники з історії. 

У свою чергу співорганізатор конференції, директор програми "Права людини і правосуддя" Міжнародного фонду "Відродження" Роман Романов розповів, що почав займатися питаннями захисту культурної спадщини ще з 2014 року, після окупації Криму."Це величезна біда, те що відбувається зараз. Але з іншого боку це біда, яка об'єднує", — сказав Романов. 

Згадуючи Херсонес, він заначив, що “є величезні підстави для того аби задуматися, як ми ставилися до культурної спадщини. І я не думаю, що у нас була нагода про це подумати. Але коли загроза така масштабна як зараз — ми не маємо іншого вибору". 

Заступниця міністра культури та інформаційної політики Анастасія Бондар повідомила, що 453 541 музейний предмет наразі евакуйовано. За її словами, станом на 2014 рік в Україні було 12 млн музейних об'єктів, які належали до державної частини музейного фонду, і 1,7 млн з цих об'єктів, а також 90 музеїв, нині знаходяться на тимчасово окупованих територіях. 

Бондар додала, що близько 35 тисяч музейних об'єктів перебувають у розшуку, і ця кількість збільшуватиметься, адже потрібен час для збирання доказової бази. 

"Коли певні ікони, певні картини, які були вироблені на території України з'являються в російських музеях під іншою назвою, то це свідчить про те, що ворог намагається знищити основу, на якій стоїть українська нація. І робить це все дуже методично", — наголосив начальник Департаменту протидії злочинам, вчиненим в умовах збройного конфлікту Офісу Генерального прокурора України Юрій Білоусов. 

За даними офісу Генпрокурора, з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну 2003 об'єктів культурної інфраструктури були пошкоджені, 314 знищені повністю. Через російську агресію 1080 культурних об'єктів культурної спадщини в Україні зруйновані або пошкоджені. З них 121 — це пам'ятки національного значення, 879 місцевого значення, 80 — щойно виявлені. Українські прокурори відкрили 70 кримінальних проваджень. 

Очільниця Бюро ЮНЕСКО в Україні К’яра Децці Бардескі нагадала, що сума збитків від шкоди, завданої Росією культурній спадщині Україні, наближається до 9 млрд доларів. 

Фото: на місці пам`ятки світового значення, античного міста Херсонес, російські окупанти побудували історико-археологічний парк "Новий Херсонес"/crimea.ria.ru

 

 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Долучитись
Источник материала
Поделиться сюжетом