США передали Україні десятки мініТЕС: скільки вже підключено
США передали Україні десятки мініТЕС: скільки вже підключено

США передали Україні десятки мініТЕС: скільки вже підключено

В Україні активно встановлюють газові електричні установки, які передало Агентство США з міжнародного розвитку (USAID). Наразі до енергосистемипід’єднали 19 таких мініТЕС.

Загалом у межах "Проєкту з енергетичної безпеки" (ПЕБ) було передано 91 когенераційну установку загальною потужністю 56,5 МВт, нагадали у USAID. Це дозволить забезпечити стабільне теплопостачання для понад 1 млн мешканців багатоквартирних будинків та близько 960 соціальних об’єктів у 32 містах.

Разом з тим такі установки можуть забезпечувати резервне електропостачання до сусідніх лікарень, обʼєктів водопостачання та водовідведення. Вони працюють на природному газі, виробляючи тепло та електроенергію – це дає місцевим комунальним підприємствам продовжувати забезпечувати споживачів теплом та світлом навіть під час перебоїв чи довготривалих аварійних відключень електропостачання.

В межах "Проєкту енергетичної безпеки" USAID не лише закуповує та передає когенераційні установки, але й супроводжує процес їх встановлення та приєднання до мереж. Крім того, працівників теплогенеруючих компаній навчають працювати з ними.

Також ранішев Україні підключили до мережі газотурбінну мобільну електростанціюGeneral Electric потужністю 28 МВт, яку США передали ще в лютому 2023 року. Запустити мініТЕС вдалося лише через 16 місяців через очікування на необхідні компоненти для її повноцінного функціонування.

Як вже писав OBOZ.UA, згідно з прогнозами українських експертів, до України прийшла спекотна погода. Оскільки в сусідніх країнах ситуація така сама, вони мають менше можливостей продавати свою електроенергію, через це інтенсивність відключень світла в українців збільшилася. Водночас імпорт струму в Україну з ЄС і так перебуває на рекордному рівні.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

Источник материала
Поделиться сюжетом