ТОП 7 популярних зарядних станцій у 2024 році
ТОП 7 популярних зарядних станцій у 2024 році

ТОП 7 популярних зарядних станцій у 2024 році

Якщо хочете бути готовими до перебоїв з електрикою і розглядаєте покупку зарядної станції замість повербанка, запасіться терпінням. На ринку є безліч моделей від різних виробників, і пошук інформації про кожну з них може зайняти багато часу. Щоб полегшити вам вибір, ми підготували оновлений гайд із зарядних станцій, де зібрали ключові характеристики, переваги та недоліки різних моделей, а також додали поради для вдалої покупки.

Зміст

  • 1 Вибір зарядної станції: на що звертати увагу
  • 2 Популярні моделі зарядних станцій
    • 2.1 EcoFlow RIVER 2 Max
    • 2.2 EcoFlow DELTA Pro 3
    • 2.3 BLUETTI AC70P
    • 2.4 BLUETTI PowerOak EB70
    • 2.5 BLUETTI PowerOak AC200P
    • 2.6 ANKER 757 PowerHouse
    • 2.7 Jackery Explorer 1000 Pro
  • 3 Варто памʼятати

Вибір зарядної станції: на що звертати увагу

Якщо швидко подивитися на пропозиції зарядних станцій, то ринок наповнений моделями від популярних брендів (EcoFlow, BLUETTI, Jackery, ANKER). Це перевірені рішення, які завдяки широкому асортименту дозволять підібрати оптимальний варіант. Але за якими параметрами обирати?

В першу чергу визначте необхідну потужність зарядної станції у ватах (Вт) та звертайте увагу на значення як номінальної, так і пікової. Пікове значення дозволяє за короткочасний строк запустити велику побутову техніку (наприклад опалювальний котел чи холодильник), але стабільно працювати весь час станція може на номінальному значенні. Це означає, що саме номінальна потужність показує, які пристрої можна підключати одночасно. Для зарядки смартфонів і ноутбуків достатньо потужності до 500 Вт, а для побутових приладів (наприклад, холодильників, кавоварок, мікрохвильовок) потрібна потужність від 1000 Вт.

Отже, для визначення рівня потужності варто зʼясувати, якими пристроями ви хочете користуватися під час вимкнення та «сплюсувати» їхнє енергоспоживання. Також варто розуміти, що кожна станція має свою ємність (Вт·год) — енергію, яку пристрій здатен видати протягом години. У компактних моделях, які орієнтовані на використання на природі частіше можна зустріти ємність 300-600 Вт·год, але для домашнього використання в якості тривалого резервного живлення краще обирати моделі від 1000 Вт·год і більше.

Якщо вам потрібне універсальне рішення і вас не турбує висока вартість, розміри та вага пристрою, варто звернути увагу на потужні моделі від 2500 Вт. Такі станції підходять для живлення великої кількості пристроїв одночасно.

Окрім цього при покупці важливо, щоб зарядна станція мала достатню кількість та різноманітність портів: USB-A, USB-C, розетки, порти для автомобільних зарядок тощо. Можливості підключення дозволять одночасно користуватися станцією всім членам родини чи використовувати кілька пристроїв одночасно. Не менш важливо, щоб станція не лише заряджала гаджети, а й встигала за час наявності світла зарядитися сама, а тому підтримка швидкої зарядки — це «must have». Деякі виробники навіть забезпечують можливість зарядки за допомогою сонячних панелей, щоб зробити станцію частково незалежною від електропостачання.

Для стаціонарного використання габарити зарядної станції можуть здатися менш важливими. Однак, якщо ви вибираєте потужну і велику модель, наявність коліщаток або ручки для перевезення стане значною перевагою. Це полегшить транспортування пристрою до котла чи кавоварки, які знаходяться на певній висоті від підлоги.

Популярні моделі зарядних станцій

EcoFlow RIVER 2 Max

Найбільш відомими на ринку є моделі від бренду EcoFlow. Портативна станція RIVER 2 Max — один з найдоступніших варіантів з ємністю 512 Вт·год. Оснащена станція акумуляторами LiFePO4, які вважаються найбезпечнішим типом з терміном служби понад 3000 циклів. Пристрій має номінальну потужність 500 Вт та пікову — 1000 Вт, а тому з більшістю базових задач при вимкненні світла впорається.

RIVER 2 Max як і інші EcoFlow підтримують фірмовий мобільний застосунок для керування, який дозволяє віддалено контролювати та налаштовувати зарядну станцію, моніторити стан батареї та отримувати оновлення програмного забезпечення. Заряджається станція швидко завдяки технології X-Stream — їй потрібна всього година, щоб набрати своїх 100% запасу енергії. Також можна додатково купити сонячні панелі та зручно користуватися станцією на природі.

Хоч RIVER 2 Max невелика, вона підтримує систему EPS — коли світло пропадає, станція протягом 30 мс автоматично перемикає централізовану мережу на себе, слугуючи резервним джерелом живлення. Портів також в ній передбачили достатньо — дві розетки 230В, три USB-A, USB-C і DC вихід також присутній. Ціна моделі варіюється від 20 до 35 тисяч гривень.

EcoFlow DELTA Pro 3

Новинка від компанії EcoFlow — DELTA Pro 3 є пристроєм зовсім іншого класу. Ця станція вже здатна повністю заживити цілий будинок, водяні помпи, бойлери чи навіть електричний автомобіль. Пристрій важить 52 кг, має ніжки для транспортування та здатен до масштабування потужності при збільшенні потреб в енергії. З однієї вбудованої LiFePO4 батареї на 4 кВт·год DELTA Pro 3 можна «прокачати» до 12 кВт·год докупивши пару додаткових батарей.

Номінальна потужність станції становить 4000 Вт, а пікова потужність — 8000 Вт. Завдяки таким параметрам DELTA Pro 3 може працювати альтернативою звичайним генераторам, адже впорається з живленням побутової техніки, систем опалення чи кондиціонування.

Сама ж станція заряджається доволі швидко — завдяки фірмовій технології X-Stream і комбінаціям кількох методів зарядки, DELTA Pro 3 зберігає готовність до раптових зникнень світла та автономність цілого будинку. Звичайно, що вартість такої потужності вимірюється в тисячах доларів — стартова ціна починається з 3,7 тис. доларів. В нас вона вже з’явилася за ціною 182 999 гривень.

BLUETTI AC70P

BLUETTI AC70P — модель від не менш відомого бренду, з номінальною потужністю 1000 Вт. Підійде для тривалого вимкнення світла, адже ємність моделі становить 864 Вт·год. З режимом Power Lifting, який підвищує потужність до пікового значення 2000 Вт, станція зможе працювати з підвищеними навантаженнями від кухонних пристроїв (грилі, кавоварки, чайники) чи такими пристроями як фени. Оснащена акумуляторами типу LiFePO4, важить 10 кг і має ручку для перенесення.

Заряджається від 0 до 80% за 45 хвилин, а також пропонує широкий набір портів: дві розетки 230В, пара USB-A, 2 USB-C. Особливістю моделі є наявність бездротової зони зарядки на 15 Вт та підтримка фірмового застосунку. Ціна станції варіюється від 32 до 38 тисяч гривень.

BLUETTI PowerOak EB70

Оскільки станції стали доволі популярними ще з часів блекауту, в наявності може не бути новіших моделей. Схожа за функціональністю та габаритами на попередню BLUETTI PowerOak EB70 має ідентичну номінальну потужність 1000 Вт (однак пікова становить 1400 Вт). З ємністю LiFePO4 акумулятора 716 Вт·год її вистачить на зарядку смартфона, ноутбука, ліхтаря, вентилятора чи проєктора, однак для великої техніки її може бути недостатньо. З інтерфейсів вона пропонує стандартний набір з двох розеток 230В, пари USB-A, 2 USB-C і бездротової зони зарядки на 15 Вт.

Однак від BLUETTI AC70P ця модель відрізняється довшим часом зарядки — PowerOak EB70 потребує 3-4 годин зарядки від розетки змінного струму, стільки ж від сонячної панелі VOC 12-28 В, 200 Вт, та 7-8 годин від автомобільного прикурювача 12 В. При цьому цінова політика на цю модель приємніша, адже PowerOak EB70 можна купити за 23 тисячі гривень.

BLUETTI PowerOak AC200P

Потужніша та дорожча модель BLUETTI PowerOak AC200P стане в пригоді при тривалих відключеннях. Вона призначена для живлення великих приладів чи інструментів, номінальна потужність становить 2000 Вт, з можливістю витримати пікові навантаження до 4800 Вт.
Виробник позиціює PowerOak AC200P як альтернативу генератору, підкреслюючи тиху роботу та відсутність викидів. Станція дійсно впорається зі складною роботою, адже має ємність 2000 Вт·год і багато портів (включаючи USB-C, розетки змінного струму, DC тощо), дозволяючи заряджати до 13 пристроїв одночасно. Присутня пара бездротових панелей для зарядки смартфона чи навушників з Qi кейсом, а екран для виводу інформації сенсорний, тому дозволяє керувати пристроєм парою дотиків.

Станція підтримує сім способів зарядки, але для відновлення енергії потребує 2-2,5 години. Ціна на модель відрізняється залежно від магазину, але в середньому коштує від 45 тисяч гривень.

ANKER 757 PowerHouse

Схожа за ціною модель (від 47 тисяч гривень, але цікава за співвідношенням габаритів і потужності ANKER 757 PowerHouse у своїх 20 кг має 1229 Вт·год ємності. Потужність становить 1500 Вт номінальної та 3000 Вт у пікових показниках, а тому станція впорається із мікрохвильовкою, кавоваркою чи феном. Вона доволі універсальна, і для зарядки потребує 90 хвилин, чого вистачить при коротких увімкненнях світла.

Модель різноманітна на порти, адже пропонує пару розеток, чотири USB-A, два USB-C і вхідний порт C13/14. Ручка вбудована у корпус для простішого перенесення, а також передбачена підсвітка, яка може слугувати додатковим джерелом світла у темну пору доби.

Jackery Explorer 1000 Pro

Єдина з добірки Jackery Explorer 1000 Pro працює на акумуляторах Li-ion NMC. Зверніть увагу, що з потужністю 1000 Вт (і 2000 Вт пікової) ця станція важить всього 11 кг. Одна з причин компактності полягає якраз в типі батарей, які дозволяють робити пристрій меншим, але й зменшують термін експлуатації пристрою. При тому такий тип акумуляторів мають глибину розряду в діапазоні від 80 до 90%, а не 100% як в LiFePO4.

Враховуючи, що вартість моделі стартує від 37 тисяч гривень варто обдумати наскільки важливі габарити (особливо якщо станція призначена для стаціонарного використання, а не для зарядки пристроїв на природі).

Однак, як і інші, ця модель також видає чисту синусоїду, має велику кількість портів і єдина витримає роботу при -10 °C. Трішки більше, ніж за годину пристрій відновлює запаси енергії, а ємність становить 1002 Втгод.

Варто памʼятати

Окрім параметрів потужності та кількості портів, при виборі станцій варто звертати увагу на сертифікати безпеки. Адже часто користувачі замовляють пристрої від невідомих брендів і можуть залишати станції на зарядку вночі чи при відсутності вдома. Краще не ризикувати власною безпекою, обовʼязково перевіряти цілісність корпусів перед покупкою, а також ознайомлюватися з інструкцією до кожної моделі, щоб розуміти обмеження по температурному режиму роботи чи наявності захисту від перенавантаження. Саме тому, рекомендуємо купувати пристрої в офіційних магазинах і не складати саморобні станції без відповідної освіти та умінь.

Источник материала
Поделиться сюжетом