7 июля, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
У Києві заборонили створювати мурали на фасадах пам'яток архітектури та з рекламним контентом
У Києві заборонили створювати мурали на фасадах пам'яток архітектури та з рекламним контентом

У Києві заборонили створювати мурали на фасадах пам'яток архітектури та з рекламним контентом

У Києві затвердили порядок нанесення муралів на будівлях і спорудах. Таке рішення 4 липня прийняли на пленарному засіданні сесії Київської міської ради. "За" віддали свої голоси 79 депутатів. Про це повідомляє Київська міська рада.

Як зазначила депутатка міської ради, голова постійної комісії з питань культури, туризму та суспільних комунікацій Вікторія Муха, документ визначає механізми нанесення монументальних розписів (муралів), їх утримання, збереження та демонтаж. А також передбачає процедуру розгляду питань та прийняття рішень про нанесення муралів у міському просторі.

Для розгляду ініціатив планують створити консультативно-дорадчий орган - Комісію з питань погодження ескізів та локацій розміщення монументальних розписів. Вонабуде складатися з 11 осіб, і до складу увійдуть п'ять представників від міської влади та шість незалежних експертів.

За словами депутатки Вікторії Міхи, комісія буде враховувати різні аспекти. Зокрема мету та концепцію, актуальність та соціальний вплив, обґрунтування вибору локації та наявність погодження з місцевою громадою, а також гармонійну інтеграцію в урбаністичний контекст.

Також порядком передбачено, що в місті не допускається створення муралів на фасадах об’єктів культурної спадщини, та муралів, які містять інформацію або контент, заборонений законодавством України, а також рекламу.

  • 2 травня стало відомом, що у Києві створили мурал із зображенням колишнього Головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного.
  • У січні 2024 року на Андріївському узвозі замалювали мурал Соні Морозюк після того, як родина її нареченого Романа Гринкевича потрапила у корупційний скандал.
Источник материала
Поделиться сюжетом