У Росії почали застосовувати новий механізм конфіскації бізнесу в неугодних
У Росії почали застосовувати новий механізм конфіскації бізнесу в неугодних

У Росії почали застосовувати новий механізм конфіскації бізнесу в неугодних

Суд у Тамбовській області визнав "екстремістським об'єднанням" бізнесмена Юрія Шефлера та дві його люксембурзькі компанії – Amber Beverage Group Holdings та Stoli Group, а також ухвалив стягнути його активи у дохід держави. Про це пише російське агентство Интерфакс.

З позовом до суду звернулася Генпрокуратура Росії.

У документі сказано, що Шефлер "заохочує обстріли російських регіонів", веде інформаційну підтримку України, а його компанії фінансують фонд, який спрямовує кошти на потреби Збройних Сил України.


Крім того, прокуратура просила заарештувати рухоме та нерухоме майно, а також банківські рахунки Шефлера.

Люксембурзькій компанії Amber Beverage Group Holdings, бенефіціаром якої виступає Шефлер, належать 72,9% спиртового заводу "Амбер Талвіс" у передмісті Тамбова, у робочому селищі Нова Ляда. Ще 25,5% належать Росспиртпрому.

Цей завод постачає спирт алкогольному холдингу Шефлера SPI Group, який випускає в Латвії лікер "Ризький бальзам" і горілку під брендами Stoli та Moskovskaya.

Спиртзавод АТ "Амбер Талвіс" потужністю 10 000 декалітрів на добу, за інформацією російського відомства, отримує щорічний виторг у розмірі 1,5 млрд рублів (понад $17 млн). За 2019-2022 роки компанія за кредитною угодою, укладеною з Amber Beverage Group, переказала за кордон 1,6 млрд рублів (близько $18,22 млн).

Шефлеру також належить завод, що не працює з 2012 року в Калінінграді.

Статки Шефлера оцінюються в $1,6 млрд. У Росії він не живе з 2002 року, має британське громадянство.

Бізнесмен став відомим через покупку прав на бренд горілки "Столичная" та "Московская". 1997 року він став президентом державної компанії "Союзплодоимпорт", яка володіла радянськими брендами горілок, створив свою компанію з майже ідентичною назвою та продав їй за 300 000 євро права на назви.

Рахункова палата РФ визнала вартість заниженою, а арбітражний суд визнав право держави на ці бренди. Шефлер і російська влада неодноразово судилися у закордонних судах через право використовувати бренд на західних ринках.

Напередодні аналогічну практику – визнання "екстремістським об'єднанням" та вилучення майна за адміністративним позовом – застосували проти сім'ї публіциста Олександра Невзорова та його дружини Лідії. На думку російської прокуратури, їхні земельні ділянки, житловий будинок, автомобіль, частки у ТОВ та інше майно використовувалися "для здійснення екстремістської діяльності".

Це рішення, як сказали виданню "Агентство" юристи, стало одним із перших випадків вилучення майна у фігурантів політичних справ, які виїхали з Росії після повномасштабного вторгнення в Україну.

Источник материала
Поделиться сюжетом