Удари по аеродромах ЗСУ: як можна боротися з російськими БПЛА-розвідниками в тилу України
Удари по аеродромах ЗСУ: як можна боротися з російськими БПЛА-розвідниками в тилу України

Удари по аеродромах ЗСУ: як можна боротися з російськими БПЛА-розвідниками в тилу України

Для знищення небезпечних російських БПЛА потрібно комплексно застосовувати засоби ППО, системи РЕБ, дрони-перехоплювачі і навіть легку авіацію, вважає Олександр Коваленко.

Збройні сили Російської Федерації запускають у тил України розвідувальні безпілотні літальні апарати, які наносять удари по аеродромах і логістиці Сил оборони України. Про те, як боротися з цими апаратами, йдеться у статті координатора групи "Інформаційний спротив" Олександра Коваленка на порталі OBOZ.UA.

Як зазначає військовий аналітик, найчастіше окупанти використовують дрони "Орлан-10", які літають на висоті від 5 до 6 кілометрів. Під керуванням оператора вони залітають на 120 кілометрів у тил України, а в автономному режимі — на 600 кілометрів. При цьому БПЛА на 90% складається з іноземних комплектуючих. Крім "Орлан-10", окупанти також застосовують дрони ZALA, SuperCam і "Картограф". Усі вони літають приблизно на висоті 5 кілометрів на відстань 100-200 кілометрів.

БПЛА "Орлан-10"
Фото: Мiноборони РФ

"Тепер найголовніше — як протистояти розвідувальній діяльності російських БПЛА в тиловій зоні України і чому в нас це не виходить", — ідеться в статті.

Засоби ППО

Для знищення розвідувальних БПЛА Росії використовуються системи протиповітряної оборони (ППО) ближнього і середнього радіусу дії. Однак такі установки є дефіцитними. За час повномасштабної війни в України не тільки зменшилася кількість радянських зенітних ракетних комплексів (ЗРК), а й стало менше ракет до них.

"Коли ви востаннє чули заклик про передачу Україні ЗРК Crotal або Alvis Stormer? Хто на офіційному рівні звертався до наших партнерів із проханням про передачу зі складів знятих з експлуатації ЗРК Roland або MIM -72A/M48 Chaparral?", — пише Олександр Коваленко.

Що стосується мобільних групи перехоплення (МГП), за словами аналітика, вони добре збивають "Шахеди", що літають на висоті 1-1,5 кілометра, але не всі переносні зенітні комплекси можуть вражати цілі на висоті 5 кілометрів.

ЗРК "Стріла 10"
Фото: the drive

Легка авіація

На думку Олександра Коваленка, легкі літаки типу "Як-52" можуть стати ефективним засобом проти російських БПЛА-розвідників. У квітні з'явилися перші відео, на яких "Як-52" збиває "Орлан-10" над Одесою, але, за словами експерта, такі літаки використовуються довше, просто про це не говорилося публічно.

Експерт вважає, що Україні варто включити до списку запитів до іноземних партнерів легку поршневу і турбогвинтову авіацію, тим паче що в країні є досвідчені пілоти. За його словами, для цього підійшли б штурмовики Embraer EMB-314 Super Tucano і навіть легкі ударні гелікоптери на кшталт Bell AH-1Z Viper, які ВМС США щорічно розпродають на аукціонах.

При цьому варто враховувати, що літаки типу "Як-52" не скрізь будуть такими ефективними, як в Одесі. Наприклад, у Харкові такий літак стане метою або авіації, або засобів ППО росіян. Такий метод перехоплення більше підійде для Дніпра, Запоріжжя та Полтавської області.

БПЛА-перехоплювачі

Олександр Коваленко вважає дешеві дрони-перехоплювачі гарним рішенням для тих ділянок, де обмежене застосування засобів ППО і неможливо працювати легкою авіацією. Українські захисники вже успішно застосовують цю тактику, але поки що це поодинокі випадки.

Перехоплення БПЛА ZALA за допомогою дрона

"Перебираючи можливі варіанти протидії розвідувальним БПЛА російських окупантів, ми приходимо до того, що є невід'ємною частиною перемоги над супротивником, — комплексного застосування всіх засобів, а не рефлексією на щось одне", — наголосив аналітик.

Системи РЕБ

Аналітик зазначив, що комплекси радіоелектронної боротьби можуть пригнічувати сигнал безпілотника з оператором і за два роки повномасштабної війни таких епізодів було багато. В України є досить широка номенклатура таких систем: "Буковель-АD" і "Буковель-AD R4", "Трітел", Р-330КВ1М та інші.

Система РЕБ "Буковель-AD"
Фото: Вiкiпедiя

Однак, за словами експерта, сьогодні Україна не може повністю забезпечити такими комплексами навіть військових на лінії фронту, не кажучи вже про тилові об'єкти. Комплекси РЕБ доводиться запитувати в партнерів.

"Те, що зараз російські окупанти мають можливість безроздільно господарювати своїми розвідувальними БПЛА, — це наслідок бездіяльності впродовж останніх кількох років", — підсумував Олександр Коваленко.

Нагадаємо, командир екіпажу аеророзвідки ЗСУ Олександр Карпюк вважає, що військовий аеродром у Миргороді можна булозахистити від удару за допомогою дешевих зенітних дронів і нових засобів виявлення.

Зі свого боку експерти порталу Forbes зазначили, що Сили оборони України почали збивати розвідувальні БПЛА окупантів дронами, імовірно, створеними за підтримки оборонного кластера Brave1.

Источник материала
Поделиться сюжетом