«Війни починають люди». Експрацівник Google пояснив, чому ШІ не знищить людство
«Війни починають люди». Експрацівник Google пояснив, чому ШІ не знищить людство

«Війни починають люди». Експрацівник Google пояснив, чому ШІ не знищить людство

Українець Ілля Полосухін, що брав участь в розробці технології, яка лягла в основу сучасних систем ШІ, закликав не бояться знищення людства штучним інтелектом.

Співзасновник Near Protocol Ілля Полосухін був частиною команди Google, що у 2017 році розробила трансформаторну технологію. Сьогодні ця технологія лежить в основі сучасних систем ШІ.

Дослідник, який досконало знає внутрішню кухню ШІ, говорячи про загрози, які створює ця технологія, наголосив на важливості розуміння того, що штучний інтелект — це системи з визначеними цілями, а не окрема розумна сутність.

«ШІ — не людина, це система. І у системи є мета. Якщо хтось не піде і не скаже: „Давайте вб'ємо всіх людей“… Вона не піде і не зробить це за допомогою магії», — сказав він у нещодавньому інтерв'ю CNBC.

Він пояснив, що штучний інтелект не буде навчений для цієї мети, оскільки, на його думку, для цього бракує економічних стимулів.

«У світі блокчейну ви розумієте, що все так чи інакше обумовлено економікою. І немає жодної економіки, яка спонукає вас вбивати людей. Якщо хтось використовує штучний інтелект, щоб розпочати створення біологічної зброї, це нічим не відрізняється від спроби створити біологічну зброю без штучного інтелекту. Це люди починають війни, а не штучний інтелект», — сказав Полосухін.

Відкидаючи побоювання щодо вимирання людства через штучний інтелект, Полосухін наголосив, що більш реалістичними є побоювання щодо впливу технології на суспільство. Він вказав на потенційну залежність від розважальних систем, керованих штучним інтелектом, як на більш актуальну проблему, та провів паралелі з антиутопічним сценарієм, зображеним у фільмі Ідіократія. Попри це, дослідник впевнений, що подальший розвиток ШІ того вартий та «безперечно приносить багато інновацій у простір».

Источник материала
Поделиться сюжетом