7 июля, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Вийти на пенсію у 60 років зможуть далеко не все: що потрібно знати про виплати за віком
Вийти на пенсію у 60 років зможуть далеко не все: що потрібно знати про виплати за віком

Вийти на пенсію у 60 років зможуть далеко не все: що потрібно знати про виплати за віком

Отримання пенсії за віком в Україні залежить не тільки від кількості прожитих років, а й від набутого страхового стажу (його ще називають трудовим). У 2024 році формально вийти на пенсію можуть і чоловіки, і жінки у 60 років, але лише за умови необхідного стажу. Цього року для цього потрібний 31 рік стажу. Вимоги до кількості відпрацьованих на "білій" роботі років  зростатимуть.

Так, необхідний стаж збільшуватиметься на 12 місяців щороку, доки не сягне показника у 35 років у 2028 році. Недостатній стаж унеможливлює отримання пенсії у 60 років, йдеться в матеріалі OBOZ.UA.

Якщо стажу мало, є можливість виходити на пенсію не 60 років, а пізніше. Для кожної вікової категорії встановлені свої вимоги:

  • для виходу на пенсію у 60 років у 2024 році потрібно понад 31 рік страхового стажу;
  • у 63 роки – не менше 21 року стажу;
  • у 65 років – від 15 до 21 року стажу.

Якщо українець до 65 років не має щонайменше 15 років стажу, він не отримуватиме пенсію. Натомість йому нарахують спеціальну грошову допомогу, розмір якої визначається різницею між прожитковим мінімумом для осіб, які втратили працездатність, та середньомісячним доходом сім'ї на одну особу за останні шість місяців.

Такі виплати не повинні перевищувати прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб. У 2024 році він становить 2361 грн.

Мінімальний страховий стаж, необхідний для виходу на пенсію в Україні, поступово збільшуватиметься щороку до 2028 року. Це означає, що українці вже сьогодні можуть розрахувати, скільки часу їм доведеться відпрацювати до пенсії.

Щоб визначити, коли можна вийти на пенсію, необхідно дізнатись, у якому році майбутньому пенсіонеру виповниться 60 років. Потім слід зіставити цю інформацію з таблицею вимог до страхового стажу :

Українці можуть дізнатися про свій стаж і, відповідно, розрахувати можливий вік виходу на пенсію за допомогою онлайн-послуги. Для цього потрібно пройти реєстрацію у Пенсійному кабінеті. Свою пенсійну справу може переглянути будь-який українець, який досяг 18 років.

Так, на порталі Пенсійного фонду слід увійти до персонального кабінету. Це можна зробити за допомогою КЕП (можна отримати онлайн у своєму банку), за токеном, за допомогою Дія. Підпис, Bank ID НБУ. У кабінеті ви побачите "пенсійний калькулятор". Він уже враховує дані про вашу зарплату та стаж.

Якщо це майбутня пенсія, потрібно вибрати опцію "алгоритм розрахунку з урахуванням стажу, який буде придбано до пенсійного віку". Тоді ви побачите орієнтовний розмір майбутньої пенсії.

Як повідомляв OBOZ.UA, в Україні з 2017 року кількість пенсіонерів знизилася майже на 2 млн осіб. А під час повномасштабної війни кількість пенсіонерів скоротилася на 687 тис. осіб. Такими темпами вже 2024-го кількість пенсіонерів уперше в історії незалежної України скоротиться до менше ніж 10 млн осіб.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

Источник материала
Поделиться сюжетом