Зберегти аграрний експорт всіма шляхами, особливо через «глибоку воду» та річку, – Qortia AG
Зберегти аграрний експорт всіма шляхами, особливо через «глибоку воду» та річку, – Qortia AG

Зберегти аграрний експорт всіма шляхами, особливо через «глибоку воду» та річку, – Qortia AG

Трейдери відносно адаптувалися до зміни логістичних маршрутів на початку війни і наразі головне завдання — зберегти можливість аграрного експорту всіма доступними шляхами, особливо через «глибоку воду» та річку.

Таку думку висловив співвласник та СЕО трейдингово-логістичної компанії Qortia AG (Швейцарія) Дмитро Яндовський у корпоративному  блозі на LinkedIn.

На думку трейдерів, основні проблеми наразі виникають здебільшого через раптові зміни регуляторної політики та нормативно-правового поля. За приклад вони навели раптові зміни правил експорту у листопаді минулого  року. «Qortia AG мала контракти з постачальниками на умовах FOB та з покупцями на умовах CIF. Через різкі зміни в українському законодавстві наші постачальники в Україні не змогли виконати власні зобов’язання. У зв'язку із цим Qortia AG довелося виплатити майже півмільйона доларів штрафів турецьким компаніям-покупцям», — пригадує у блозі Костянтин Куфлік, співвласник та керівник трейдингового напрямку Qortia AG. 

У  компанії також відмітили на складнощах з реєстрацією податкових накладних, що, на думку трейдерів, є «хронічною головною біллю експортерів». «Вимога зареєструвати податкові накладні фактично до подання митної декларації, тобто за 10 днів до фактичного завантаження судна, суперечить Податковому кодексу, який гарантує право платнику податків зареєструвати податкову накладну щонайменше протягом 15 календарних днів після завантаження», – пояснюють в Qortia AG. 

Наразі ж зерновики уважно спостерігають за тим, як «запрацюють» нові правила регулювання цін через встановлення мінімальної експортної ціни відповідно до міжнародних біржових котирувань. «Як засвідчує досвід, такі ціни часто не відповідають реальним у Чорноморському та Середиземноморському регіонах, а особливо в Україні в період повномасштабної війни. Це може обумовлюватися кількома факторами, насамперед, наявністю стоків в країнах-імпортерах. Останні роки ми спостерігаємо ситуації, коли фізичний ринок зростає, а біржовий падає і навпаки. Саме через це стали менше працювати механізми хеджування», – аргументують в компанії. 

У Qortia AG також нагадали, що працюють в багатьох країнах світу і, за їхніми спостереженнями, найкраще діють механізми, котрі запроваджені в європейських країн та США, де на зерно встановлено 0% ПДВ, а торгівля є вільною. Такий підхід спрощує торгівлю, розвиваючи експорт та детінізуючи ринок, і, на думку експертів, «Україні доречно взяти за приклад такий досвід, який зарекомендував себе роками». 

Як резюмує трейдер, зернова логістика в Україні досі переживає «найскладніший за свою історію краш-тест на виживання». «Тому так важливо, щоб регуляторна політика країни була справедливою, передбачуваною та продуманою. Це та основа, яка підтримуватиме агросектор і допоможе українським експортерам досягти успіху на міжнародному ринку», – зазначається у блозі.

Нагадаємо, Qortia AG – швейцарська трейдингова та логістична компанія, створена у 2018 році. Спеціалізується на міжнародній торгівлі, зокрема гуртовому експорті олійних, продуктів переробки та зернових – кукурудзи, сої, ячменя, пшениці тощо. Окрім торгівлі зерновими, надає транспортно-експедиційні послуги та забезпечує ефективне управління логістикою вантажів. Місія компанії – встановлювати міцні зв'язки між сумлінними фермерами-виробниками  та відповідальними споживачами сільськогосподарської  продукції  найвищої якості. Співвласниками Qortia AG є Костянтин Куфлік, Дмитро Яндовський та Андрій Ветряк. 


 

Источник материала
Поделиться сюжетом