7 июля, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Зеленська відкрила у Києві виставку «Скарби Криму. Повернення»
Зеленська відкрила у Києві виставку «Скарби Криму. Повернення»

Зеленська відкрила у Києві виставку «Скарби Криму. Повернення»

Перша леді України Олена Зеленська відкрила в Києві виставку артефактів, повернутих Україні з Нідерландів після 10 років судів.

Виставка під назвою «Скарби Криму. Повернення» проходить у Скарбниці Національного музею історії України, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Радію, що вся колекція стає нарешті доступною для всіх українців – вже від завтра, з 5 липня. Запрошую всіх подивитися на наш видатний спадок. Бо справжні національні скарби – не те, що десь сховане чи привласнене. Це те, що доступне людям і збагачує розмаїттям навіть не одну державу, а цілий світ. Вірю: так само, як ці скарби, повернеться додому й Крим, щоб бути частиною вільного світу. І тоді скіфське золото повернеться вже до кримських музеїв», – сказала вона під час офіційного відкриття виставки.

Зеленська висловила подяку представникам іноземної юридичної фірми, які співпрацювали з Міністерством юстиції та українськими адвокатами, а також командам Міністерства культури та інформаційної політики, Національного музею історії України та МЗС України, Посольству Нідерландів в Україні, які спільно зробили все можливе, щоб це стало реальністю.

«Зізнаюся, деякі з них (експонатів – ред.) мала нагоду побачити трохи раніше – у лютому цього року, показуючи музеї Києва чоловіку Прем’єр-міністерки Данії Бо Тенгбергу. Прикраси пізньоскіфського та гунського часу, бронзовий посуд римської доби, китайські предмети I тисячоліття до нашої ери тоді щойно повернулися з Нідерландів і оформлювалися в експозицію. Навіть із цього переліку видно, що скарби Криму, як і сам Крим, створювали дуже різні народи й культури. Ще не існувало слова «мультикультурність», а Крим та його надбання вже такими були», – зазначила Зеленська під час відкриття.

У Києві відкрилася виставка «Скарби Криму. Повернення» / Фото: Мінкульт

На виставці «Скарби Криму. Повернення» представлено 565 безцінних експонатів із чотирьох кримських музеїв – Бахчисарайського історико-культурного заповідника, Центрального музею Тавриди (Сімферополь), Керченського державного історико-культурного заповідника та Херсонесу Таврійського (Севастополь) – перебували з експозицією в Амстердамі, коли Росія захопила Крим у 2014 році.

Експозиція виставки «Скарби Криму. Повернення» триватиме до остаточної деокупації Криму, після чого її перевезуть на територію українського півострова.

Теги по теме
Владимир Зеленский Крым
Источник материала
Поделиться сюжетом