7 июля, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Знайшов скарб бронзового віку: виявлені пошуковцем із металошукачем артефакти викликали ажіотаж
Знайшов скарб бронзового віку: виявлені пошуковцем із металошукачем артефакти викликали ажіотаж

Знайшов скарб бронзового віку: виявлені пошуковцем із металошукачем артефакти викликали ажіотаж

Чеський пошуковець знайшов скарб бронзового віку, якому, за оцінками вчених, не менш як 3000 років. Скарб складається з дев’ятнадцяти предметів, які зараз перебувають на консервації, а точне місце виявлення предметів тримають у таємниці.

Нещодавно археологи відкопали скарб бронзової доби в Устецькому краї Чехії. Ця знахідка, зроблена поблизу міста Будине-над-Огржі, викликала ажіотаж серед наукової спільноти, пише Heritage Daily.

У Фокус.Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

Скарб, виявлений пошуковцем, включає дев'ятнадцять бронзових предметів: вісім браслетів, вісім наконечників сокир, дві довгі шпильки з кулястими головками і наконечник списа.

Мартін Трефни з Подржіпського музею в Роудніце-над-Лабою зазначив, що ці предмети характерні для епохи середньої бронзи, яка датується періодом приблизно 3 000 років тому, а одна сокира навіть походить із ранньої бронзи, приблизно 3 500 років тому.

Призначення цього скарбу залишається невизначеним. Можливо, це було жертвоприношення або схованка. Щоб отримати більше інформації, археологи використовують рентгенівську флуоресценцію для аналізу складу металу, що може розповісти більше про культуру, яка створила ці артефакти. Крім того, фахівці використовують мікроскопічну фотографію для вивчення лез сокир, щоб зрозуміти давні ковальські техніки.

Важливо Міста, річки і щось неочікуване: що зображено на найстарішій мапі Нововавилонського царства

Наразі бронзові предмети перебувають на консервації. Після реставрації вони будуть виставлені в музеї на початку 2025 року. Щоб захистити теперішні дослідження та запобігти незаконній діяльності, точне місцезнаходження знахідки залишається в таємниці.

Раніше Фокус писав про знахідки з давньоримського форту. Вчені виявили численні артефакти, які свідчать як про військове, так і цивільне життя в цьому місці.

А також ми розповідали про п'ятирічні розкопки в Місті мертвих. Дослідники виявили близько 100 тисяч мумій похованих впродовж 1500 років.

Источник материала
Поделиться сюжетом