7 июля, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
ЗС РФ окупують нові території України вісім місяців поспіль, — аналітики
ЗС РФ окупують нові території України вісім місяців поспіль, — аналітики

ЗС РФ окупують нові території України вісім місяців поспіль, — аналітики

З січня по червень 2024 року ЗС РФ окупували соту частину відсотка площі України, наголосив OSINT-аналітик. Важливим є те, що хоч ці успіхи й малі, але вони невпинно тривають вже восьмий місяць поспіль.

Росія протягом двох років та п'яти місяців повномасштабної війни окупувала 17,57% території України. Останні помітні здобутки ЗСУ відбулись восени 2022 року. Останні помітні здобутки ЗС РФ — в лютому того ж року. У 2024 році росіяни продовжують просуватись вперед і окупують все нові території, не спиняючись. Про територіальні втрати України ідеться в інфографіці, яку у дописі у соцмережі X (Twitter) опублікував OSINT-аналітик з ніком War Mapper.

Аналітики створив інфографіку на основі відкритих даних, у яких ішлося про результати дій ЗСУ та ЗС РФ. На графіку, який описує зміни протягом останніх 12 місяців (липень 2023-червень 2024), можна побачити результати українського літнього наступу. "Чисті" результати наступу — 49,55 кв. км деокупованих територій. Після цього вісім місяців тривали російські наступальні дії, зауважив OSINTер. Найбільше просування ворога було у лютому і травні 2024 року. Станом на червень "чистий" результат росіян — 50,04 кв. км, які вони окупували. При цьому автор допису наголосив, що приріст — "це 8-й місяць поспіль чистих російських успіхів".

Інфографіка про війну - результати наступу ЗСУ у 2023 році та ЗС РФ у 2024
Фото: War Mapper

Інший графік показує загальний перебіг війни, яка почалась у лютому 2022 року і триває два роки п'ять місяців. На зображенні можна побачити, що "здобутки" росіян були дійсно відчутні у перші два місяці. Після цього вони окупували настільки малі частини України, що ті соті частини відсотків (0,01-0,07%) навіть не видно.

Інфографіка про війну - результати бойових дій 2022-2024 роки
Фото: War Mapper

OSINT-аналітик все ж змушений був визнати, що Росія окупувала 17,57% території України. При цьому результати останніх місяців, 50 кв. км, — це лише 0,01%.

Інфографіка про війну - відсотки окупованих та вільних територій України
Фото: War Mapper
Інфографіка про війну - карта України і бойовий дій, червень 2024
Фото: War Mapper

Наступ РФ у 2024 році — деталі

Зазначимо, Фокус розповідав про перебіг бойових дій протягом восьми місяців, з січня по червень 2024 року, коли аналітик помітив незмінну перевагу РФ на полі бою.

У лютому 2024 року головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський повідомив, що українські війська відійшли з Авдіївки. Після цього Сили оборони поступово відходили на захід, намагаючись затриматись на наступних лініях оборони. Крім того, на початку весни активізувались російські спроби захоплення Часового Яру. Ворог тиснув на північному (від Богданівки) та південному (від Іванівського) флангах.

У квітні відбулась втрата Очеретиного і ворог почав загрожувати трасі, яка з'єднувала Покровськ та Костянтинівку. Поступово лінія фронту зміщувалась все західніше: ЗСУ відійшли від Сокола, Новопокровського, Уманського. Тим часом росіяни впритул підійшли до останнього села біля траси — до Воздвиженки (6 км).

У травні 2024 року росіяни почали наступ на Харків і дістались Липців та Вовчанська.

У червні — наступний етап російського наступу. Українське командування повідомило про бої під Торецьком, де лінія фронту не зрушувала з місця з лютого 2022 року. Станом на початок липня ворог окупував Шуми та дістався до Торецької агломерації, звідки терміново вивозять дорослих та дітей.

Нагадуємо, 4 липня аналітики DeepState та речник ОСУВ "Хортиця" підтвердили, що росіяни витіснили підрозділи ЗСУ з мікрорайону "Канал" у Часовому Ярі. Крім того, ворог зробив ривок на 4 км у бік Нью-Йорка на Торецькому напрямку.

Теги по теме
война оккупация
Источник материала
Поделиться сюжетом