7 июля, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Зухвалі спроби покинути країну: на що йдуть українці, щоб незаконно виїхати за кордон
Зухвалі спроби покинути країну: на що йдуть українці, щоб незаконно виїхати за кордон

Зухвалі спроби покинути країну: на що йдуть українці, щоб незаконно виїхати за кордон

Щодня з України виїжджають десятки військовозобов'язаних чоловіків, більшість з яких обирають небезпечні шляхи через гори і річки. Фокус з'ясував, як українці вдаються до таких спроб і які випадки найбільше дивують прикордонників.

Київські чиновники допомогли вивезти своїх родичів за кордон за допомогою дітей-сиріт. Про це розповів уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець.

За його словами, працівники столичної Служби у справах дітей та сім'ї і Центру соціально-психологічної реабілітації дітей відправили військовозобов'язаних родичів супроводжувати дітей з України до Німеччини. Назад чоловіки не повернулися. За словами Лубінця, серед супроводжуючих були люди, які за день до від'їзду стали працівниками відповідних служб, а також ті, кого взагалі не працевлаштували.

Кожен із супроводжуючих чоловіків звільнився з посад після того, як опинився за кордоном. Серед таких людей — близький родич керівника Служби у справах дітей та сім'ї Києва та родич керівника Центру соціально-психологічної реабілітації дітей №1 Києва.

Подібні випадки незаконного перетину кордону можна назвати добре підготовленими, оскільки більшість людей, яких затримують під час спроби виїхати з країни, обирають небезпечний і не завжди вдалий шлях.

Щодня виїжджають десятки людей

Нещодавно нардеп Дмитро Наталуха, посилаючись на інформацію з власних джерел, заявив, що щодня з України намагаються виїхати щонайменше 200 чоловіків. У коментарі Фокусу політик повідомив, що інформація потребує офіційного підтвердження або уточнення.

"У нас ця інформація з'явилася від представником різних правоохоронних органів України, військових, які мають відношення до різних ТЦК у Києві та регіонах, і декількох аналітичних команд, які відслідковують інформацію, щодо затримання та виявлення спроб незаконного перетину кордону", — сказав Фокусу Наталуха.

Речник ДПСУ Андрій Демченко слова Наталухи не підтверджує. У розмові з Фокусом він зазначає, що останнім часом прикордонники справді стали фіксувати значно більше "зухвалих" спроб незаконного перетину кордону великими групами, ніж раніше. Йдеться про десятки випадків щодня.

"Злочинні групи намагаються привезти чоловіків максимально близько до кордону, щоб потім сприяти в незаконному виїзді з країни. Вивозять по 20-40 чоловіків. Максимально велика група, яку нещодавно затримали в Одеській області — 47 чоловіків. Також прикордонна служба в червні зафіксувала спробу вантажівки незаконно перетнути кордон з Угорщиною. Було затримано 32 громадянина України", — каже Фокусу Демченко.

Спікер зазначає, що спроби незаконно перетнути кордон відбуваються щодня — і в пунктах пропуску, і на зеленій ділянці кордону.

"В окремі дні прикордонники затримують більше людей, в інші — менше. У більшості випадків, незаконно перетнути кордон намагаються на зеленій ділянці — гірськими та річковими місцевостями, по одній людині або групами до 10 осіб. Намагаються доїхати або дійти пішки до кордону і далі — горами або через річку в іншу країну. На пунктах пропуску ж порушники використовують фальшиві документи, ховаються в транспортних засобах або намагаються підкупити інспекторів прикордонної служби", — продовжує Демченко.

Експерт додає, що більшість спроб незаконно виїхати з країни фіксують на кордоні з Молдовою та Румунією. На думку Демченка, це пов'язано з тим, що ці ділянки безпечніші, ніж гірська місцевість.

"До 24 лютого 2022 року спроб перетнути кордон було набагато менше, ніж зараз. Тоді йшлося про випадки, коли люди намагалися незаконно вивезти товари за кордон. Після 24 лютого, коли ввели обмеження для військовозобов'язаних чоловіків, кількість спроб незаконно виїхати з країни збільшилася. Ми посилили охорону кордонів на всіх ділянках і напрямках. Наразі найбільше випадків фіксуємо на кордоні з Молдовою та Румунією", — зазначає експерт.

На надувних качечках через гірську річку

Демченко зазначає, що на початку повномасштабного вторгнення прикордонників дивувало, коли чоловіки, намагаючись виїхати з країни, ховалися у відсіку автівки, призначеному для запасного колеса, у бебі-боксах, перевдягалися в жіночий одяг, а також конструювали спеціальні ніші в транспорті, щоб ховати людей.

"Останнім часом, якщо говорити про великі групи, здивував випадок, коли близько 40 людей намагалися незаконно перетнути кордон у причепі для зерна, практично стоячи. Також викликає подив, коли затримуємо людей на річкових напрямках. У чоловіків при собі дитячі надувні круги або надувні качечки на руки. Напрямок гірської річки дуже небезпечний. І вражає, наскільки люди готові ризикувати власним життям. Звісно, їх туди направляють за гроші злочинні групи, яким начхати на життя людей. Але настільки самі люди нехтують життям!" — зазначає Демченко.

Співрозмовник Фокуса додає, що основна увага ЗМІ прикута до річки Тиса, де гинуть люди, намагаючись незаконно перетнути кордон. Так, у травні спікер ДПСУ повідомляв про 28 випадків, коли прикордонники виявляли тіла загиблих. Однак, за словами Демченка, подібне нерідко трапляється і на інших річках, а також у гірській місцевості на важкодоступних маршрутах.

"Люди думають, що обравши складний маршрут вони стають непомітними для патруля. На жаль, нерідко такі спроби закінчуються трагічно", — резюмує Демченко.

Фокус раніше писав, що військовозобов'язані маскуються під туристів і намагаються проникнути в прикордонні райони — саме так влада пояснила збільшення кількості блокпостів у західних областях.

Також Фокус розповідав, чому в армію забирають людей із серйозними захворюваннями.

Теги по теме
пограничники
Источник материала
Поделиться сюжетом