8 июля, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Буде гірше, але не замерзнемо: працівник ТЕС розповів, що чекає українців взимку
Буде гірше, але не замерзнемо: працівник ТЕС розповів, що чекає українців взимку

Буде гірше, але не замерзнемо: працівник ТЕС розповів, що чекає українців взимку

Ремонтники намагаються відновити роботу старого радянського устаткування на станціях, які постраждали від російських обстрілів, розповів енергетик Олег Корнієнко. На його думку, не варто витрачати гроші на нове, бо його може знищити наступний удар ЗС РФ.

Україна втратила 90% теплових електростанцій (ТЕС), які ЗС РФ знищили під час серії ракетно-дронових ударів. Продовжують працювати атомна та гідроенергетика, але без ТЕС систему не збалансувати. Про те, як українці переживуть наступну зиму, розповіли співробітники однієї зі зруйнованих теплостанцій, ідеться у репортажі агентства "Слідство.Інфо".

Журналісти агентства відвідали теплостанцію, власником якої є компанія ДТЕК. З ними поспілкувався керівник департаменту операційних покращень Олег Корнієнко. Енергетик відповів на питання, чи не перемерзнуть українці наступної зими. З його слів, люди дійсно не будуть відчувати звичного комфорту. Наприклад, якщо раніше в кімнатах взимку бувало по 24-25 градусів, то тепер — "будуть радіти", якщо матимуть 17-18, заявив Корнієнко.

На думку співрозмовника журналістів, поки не можна сказати, що ситуація критична. Критичною вона стане тоді, якщо будуть нові потужні удари ЗС РФ. Він запевнив, що взимку буде більша кількість та тривалість відключень. Однак після нових обстрілів прогнозувати стане важче.

"В оптимістичному варіанті, якщо збережеться теперішня ситуація, тоді ми зиму, в принципі, зможемо пройти. З обмеженнями, з більшою кількістю відключень, але зможемо", — наголосив Корнієнко.

Удари по енергетиці — наслідки

Енергетик розповів про деякі проблеми сфери енергетики після російських обстрілів.

  1. Втрачено 90% не усієї генерації, а лише теплової. Продовжують працювати атомні та гідроелектростанції. Але проблема полягає не лише в тому, що буде менше електрики і тепла. ТЕС використовуються для маневрування: якщо потрібно збільшити генерацію, їх вмикають, якщо зменшити — вимикають.
  2. Енергетики на сьогодні працюють в умовах "постійної аварії". Вони намагаються відремонтувати пошкоджене обладнання, яке випускалось ще за часів СРСР. Ремонтують підручними засобами, а ставити щось нове немає сенсу, пояснив Корнієнко. По новому обладнання може прилетіти нова ракета РФ і все знов зламане. Він пояснив, що Україні краще зосередитись на засобах ППО, а не на закупівлі дорогих іноземних пристроїв.

"Від місяця до року [на ремонт однієї ТЕС — ред.]. Усе залежить від ступеня руйнації. Трохи з цим європейські партнери допомагають, трошки ще залишилося у них цих "радянських скарбів". Ми зараз можемо проводити ремонти коштом допомоги Європи", — пояснив енергетик.

Журналісти опублікували відео, зняте на території напівзруйнованої ТЕС, назва та місцезнаходження якої не вказується. На відео можна побачити приміщення, засипані уламками будматеріалів, та покручені рештки устаткування.

"Взимку буде гірше", — підсумувала агентство почуте від енергетиків.

Удари по енергетиці - репортаж зі зруйнованої ТЕС

Зазначимо, президент України Володимир Зеленський у травні заявив, що внаслідок восьми масованих ракетних атак ЗС РФ українці втратили 9 ГВт енергогенерації. Під час одного з ударів кілька ракет "Кинджал" врізались у Трипільську ТЕС під Києвом, пролунало в одному з виступів очільника держави. З його слів, це сталось внаслідок того, що у батареї ППО просто закінчили ракети.

Нагадуємо, 5 червня військовий оглядач проаналізував пакет військової допомоги США і пояснив, що зенітних ракет, які у нього увійшли, надто мало для захисту українців. Напередодні, 4 липня, західний журналіст нагадав про удари РФ по аеродромах і заявив, що наявних та майбутніх батарей ППО не вистачить для прикриття військових об'єктів та великих міст.

Теги по теме
война Обстрел электроэнергия энергетика
Источник материала
Поделиться сюжетом