8 июля, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Як працює особливий комп'ютер без електроніки, натхненний японським мистецтвом кірігамі
Як працює особливий комп'ютер без електроніки, натхненний японським мистецтвом кірігамі

Як працює особливий комп'ютер без електроніки, натхненний японським мистецтвом кірігамі

Як він працює і для чого потрібен

Дослідний зразок комп'ютера, який не містить електронних компонентів, складається з 64 з'єднаних між собою полімерних кубиків розміром 1 кубічний сантиметр. Їх можна переставляти, щоб зберігати, отримувати й стирати дані. Подібно до кірігамі, де папір розрізають і складають у складні конструкції, комп'ютером можна фізично маніпулювати, надаючи йому різних конфігурацій і станів.

Кожен кубик представляє біт двійкових даних, який можна зрушити вгору або вниз, щоб отримати 1 або 0 відповідно. Перестановка кубиків змінює конфігурацію комп'ютера, дозволяючи зберігати або представляти інформацію у фізичній формі.

Наприклад, певна конфігурація функціональних блоків може слугувати 3D-паролем. Ми також зацікавлені в дослідженні потенційної корисності цих метаструктур для створення тактильних систем, які відображають інформацію в тривимірному контексті, а не у вигляді пікселів на екрані,
– каже Янбін Лі, автор дослідження, аспірант Інженерного коледжу Університету штату Північна Кароліна.

Механічні комп'ютери з'явилися багато століть тому — можливо, ще у другому столітті до нашої ери — задовго до винайдення алгоритмів і мов програмування, якими ми їх знаємо сьогодні. Однак, на відміну від нової концепції, натхненної кірігамі, люди керували цими машинами за допомогою шестерень або важелів, що робило їх надзвичайно незграбними.

У новому комп'ютері зміна положення одного кубика змінює положення всіх з'єднаних між собою кубиків, змінюючи конфігурацію комп'ютера відповідно до різних обчислювальних станів.

Як працює механічний комп'ютер: відео

Використовуючи бінарну структуру, де кубики знаходяться або вгорі, або внизу, проста метаструктура з 9 функціональних блоків має понад 362 000 можливих конфігурацій,
– каже Лі.

Редагування даних контролюється за допомогою потягування за краї метаструктури, яка розтягує еластичну стрічку й штовхає куб вгору або вниз. Коли стрічку відпускають, вона фіксує кубики на місці, фактично зберігаючи дані. Кубики також можна штовхати вгору або вниз віддалено, прикріпивши магнітну пластину й застосувавши магнітне поле.

"Кожен функціональний блок з 64 кубиків може бути сконфігурований у найрізноманітніші архітектури, причому кубики можуть бути складені у стопки висотою до п'яти кубиків. Це дозволяє розвивати обчислення, які виходять далеко за межі двійкового коду", – додає співавтор дослідження Цзе Інь, доцент кафедри механічної та аерокосмічної інженерії в Університеті штату Північна Кароліна.

Далі дослідники сподіваються об'єднатися з програмістами для розробки коду для комп'ютера. "Наша робота над підтвердженням концепції демонструє потенційний діапазон цих архітектур, але ми ще не розробили код, який би використовував ці архітектури", – сказав Лі.

Источник материала
Поделиться сюжетом