8 июля, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Як зміняться пенсії та мінімалка у 2025 році: прогноз Кабміну
Як зміняться пенсії та мінімалка у 2025 році: прогноз Кабміну

Як зміняться пенсії та мінімалка у 2025 році: прогноз Кабміну

Від початку повномасштабного вторгнення загальний рівень бідності в Україні зріс у 1,5-1,7 раза.

В Україні в бюджеті на 2025 рік не планується підвищення прожиткового мінімуму, мінімальної пенсії тамінімальної зарплати. У бюджетній декларації передбачено заморожування соціальних стандартів до 2027 року. Про це йдеться в матеріалі OBOZ.UA.

"Це буде катастрофа", — розповідає про наслідки такого рішення доктор економічних наук, завідувачка відділу досліджень рівня життя населення Інституту демографії та соціальних досліджень Людмила Черенько.

Прожитковий мінімум впливає на розмір мінімальної пенсії.

За два роки повномасштабної війни загальний рівень бідності в Україні зріс у 1,5-1,7 раза. Однак "глибока бідність" за той самий період збільшилася більш ніж у п'ять разів. Глибока бідність означає, що доходи недостатні для задоволення фізіологічних потреб, оскільки люди змушені обмежувати себе в їжі. Серед тих, хто потрапляє в цю категорію, є і пенсіонери, які проживають на мінімальні виплати.

"Зрозуміло, що йде війна, але доходи людей не те, на чому потрібно критично економити. Економіка теж залежить від доходів людей... Тільки за два роки великої війни масштаби бідності зросли в 1,5-1,7 раза. А от коли ми беремо глибоку бідність, це частка людей, які виживають, там їхня кількість зросла більш ніж у 5 разів", — каже Черенько.

Журналісти обговорили це питання з двома представниками уряду, і обидва підтвердили, що в проєкті бюджету, щонайменше на 2025 рік, не планують підвищення мінімальної зарплати та прожиткового мінімуму.

"Ми для вікових груп мінімальну пенсію підвищуємо окремим рішенням уряду. Тому для більшості мінімальна пенсія все одно зростатиме, але що стосується загального рівня мінімальної пенсії та мінімальної зарплати, на жаль, вони будуть заморожені", — пояснили в уряді.

Так, в Україні існує кілька категорій мінімальних пенсій. Наприклад, пенсіонери віком від 70 до 80 років зі страховим стажем 35 років для чоловіків і 30 років для жінок отримують пенсію не менше ніж 3240 гривень.

Але ці "мінімальні пенсії" отримують тільки ті, хто виконав норму за стажем і досяг певного віку. Решта пенсіонерів мають отримувати не менше за мінімальну пенсію, рівень якої залежить від прожиткового мінімуму для тих, хто втратив працездатність. Зараз це 2361 грн, і ця цифра не змінюватиметься.

Нагадаємо, у регіонах дефіцит водіїв комунального транспорту сягає щонайменше 30%, тож Мінінфраструктури розробляє всеукраїнську програму для навчання жінок керування великогабаритним транспортом.

Источник материала
Поделиться сюжетом