8 июля, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Китай лідирує в перегонах патентів на генеративний ШІ
Китай лідирує в перегонах патентів на генеративний ШІ

Китай лідирує в перегонах патентів на генеративний ШІ

Китай домінує у світовій гонці за патентами на генеративний штучний інтелект, подавши понад 38 000 патентів з 2014 по 2023 роки, свідчить новий звіт ООН у четвер.

За даними Всесвітньої організації інтелектуальної власності ООН, це в шість разів більше, ніж подано американськими винахідниками.

Генеративний штучний інтелект – це тип штучного інтелекту, який дозволяє користувачам створювати такий вміст, як текст, зображення, музика, аудіо та відео.

Географічно Китай лідирує з 38 210 винаходами, значно перевершуючи США (6 276), Республіку Корея (4 155), Японію (3 409) та Індію (1 350).

Відповідно до звіту, патенти на генеративний штучний інтелект наразі становлять 6% від загальної кількості патентів на штучний інтелект у світі.

«Різке зростання патентної активності відображає останні технологічні досягнення та потенціал GenAI», — йдеться у звіті.

10 НАЙКРАЩИХ ЗАЯВНИКІВ НА ПАТЕНТИ GEN AI З 2014 ПО 2023 РІК

Кількість патентів
TENCENT2,074
PING AN INSURANCE1,564
BAIDU1,234
АКАДЕМІЯ НАУК КИТАЮ607
IBM601
ALIBABA GROUP571
SAMSUNG ELECTRONICS468
АЛФАВІТ443
BYTEDANCE418
MICROSOFT377

Джерело: ООН

Китай намагався наздогнати власника ChatGPT OpenAI і американських технологічних титанів MicrosoftалфавітGoogle і Amazonу розробці великих мовних моделей (LLM), запізнившись у гру.

У листопаді 2022 року ChatGPT захопив світ своєю здатністю генерувати людські відповіді на підказки користувачів.

Минулого року китайські технологічні гіганти, включаючи Alibabaі Baiduзапустили власні LLM, щоб кинути виклик своїм американським колегам.

Намагаючись зміцнити свою присутність у глобальній технологічній гонці, Китай у травні запустив трирічний «план дій» для зміцнення стандартів чіпів ШІ, генеративного ШІ та нарощування національної обчислювальної потужності, спрямований на стимулювання технологічного та економічного розвитку.

«Китай має дуже невикористаний ринок для споживачів, а також для бізнесу та галузевих партнерів, щоб впроваджувати інновації та допомагати запроваджувати генеративні технології штучного інтелекту [в] різні додатки чи галузі, використовуючи різні спеціалізовані набори даних», — Вей Сун, старший консультант із штучних досліджень. в Counterpoint Research, розповіли CNBC « Street Signs Asia » в четвер.

«Це ключ до перемоги Китаю, щоб справді мати реальне розгортання додатків, які могли б перевершити США в цій галузі».

Згідно зі звітом ООН, у патентах Gen AI переважають зображення та відеодані з 17 996 винаходами, за ними йдуть текст (13 494) і мова або музика (13 480).

Аналізуючи тенденції та дані щодо патентування, агентство заявило, що прагне допомогти політикам «формувати розвиток GenAI для нашої спільної користі».

Источник материала
Поделиться сюжетом