8 июля, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Китай – це наддержава-егоїст: що найбільше його дратує в США
Китай – це наддержава-егоїст: що найбільше його дратує в США

Китай – це наддержава-егоїст: що найбільше його дратує в США

Позицію Пекіна зокрема в цьому питанні потрібно розглядати в контексті його відносин з Росією. Також важливо розуміти, яке місце у світопорядку він визначив для себе. Про це 24 Каналу розповіла головний консультант Національного інституту стратегічних досліджень Аліна Гриценко, зазначивши, що сьогоднішній світоустрій Китай не вважає справедливим.

Сприймає Росію як слабшого партнера

Китай у співпраці з Росією намагається реалізувати власні інтереси і досягнути важливих для себе цілей, використовуючи Москву як ресурсну базу.

Китай – це наддержава-егоїст, яка переслідує виключно власні національні інтереси. Росія важлива для неї в безпековому та ідеологічному контекстах. Хоча Сі Цзіньпін та Владімір Путін пропагують риторику щодо поліцентричного світоустрою, який передбачає декілька центрів впливу, вони мають розбіжності у поглядах на новий світопорядок,
– наголосила вона.

Якщо Путін бачить поліцентричний світ з Росією в якості одного з ключових центрів сили, то Китай сьогодні не розглядає її як дійсно впливового гравця на світовій арені.

"Пекін уявляє світоустрій як умовну піраміду, на вершині якої – Китай і США, а нижче – менш впливові, але так само потужні країни, зокрема, – Бразилія, Саудівська Аравія, Туреччина. Тому Росію він сприймає як слабшого, другорядного партнера", – зазначила Гриценко.

Намагається створити альтернативу

Сьогоднішній розклад сил у світі Сі Цзіньпін не вважає справедливим з огляду на китайські інтереси.

Китай розглядає себе як одну з найдавніших цивілізацій світу. Тому його дуже дратує те, що така відносно "молода" країна як США посідає потужні позиції та має інструменти впливу на інші держави.

"Тому Пекін і організує об'єднання на кшталт БРІКС, щоб шукати партнерів, які так само незадоволені світопорядком, що існує. Китай прагне створити альтернативу цьому світоустрою, але на сьогодні йому це не вдається", – підкреслила Аліна Гриценко.

Теги по теме
Россия США Китай
Источник материала
Поделиться сюжетом