7 июля, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
На всіх українців чекають газові перевірки, порушення знаходять у кожному будинку: за що квартиру обов'язково відключать
На всіх українців чекають газові перевірки, порушення знаходять у кожному будинку: за що квартиру обов'язково відключать

На всіх українців чекають газові перевірки, порушення знаходять у кожному будинку: за що квартиру обов'язково відключать

В Україні з 2024-го повернули технічний огляд внутрішньобудинкових газовихмереж та газового обладнання. Для цього ввели додаткову платіжку, розмір якої залежить від кількості квартир, обладнання та віку будинку. Станом на зараз із 10 тис. будинків, які вже встигли перевірити цього року, виявлено 20 тис. випадків витоку газу. Порушення знаходять фактично в кожному будинку.

Про те, за що українцям мають відключити газ у квартирі та про які правила має знати кожен, читайте в матеріалі OBOZ.UA.

Порушення є практично в кожному багатоквартирному будинку

"Статистика свідчить, що в кожному будинку, в якому проведено технічне обслуговування мереж внутрішньобудинкових систем газопостачання, було виявлено порушення експлуатації газових мереж та обладнання", – розповідають OBOZ.UA в "Газорозподільних мережах України" (входить у групу "Нафтогаз").

Найчастіше українці без залучення спеціалістів та дозволів переносять газові мережі, прокладають електричні кабелі по газопроводу, замуровують у стіни газопроводи, замінюють газове обладнання. З початку року "Газорозподільні мережі" перевірили 10,7 тис. багатоповерхівок і виявили 20 тис. витоків газу у під'їздах.

Перевірки не проводилися роками. Як уже детально писав OBOZ.UA, в "Газмережах" вважають, що відповідальність за газові комунікації всередині будинку несуть власники житла (або через ОСББ, або через керуючу компанію). До 2024-го в платіжки не було внесено вартість технічного обслуговування (ТО). Будинки фактично залишалися без необхідного технічного обслуговування.

Тепер є вибір: або укласти договір із будь-якою компанією, яка має ліцензію, та довірити їй ТО, або ж нічого не робити й автоматично стати клієнтом "Газмереж". "Усі співвласники багатоквартирних будинків, які не мали чинних договорів, автоматично приєднались до Типового договору з Оператором ГРМ. Тобто держава нормативно визначила, що у випадку, коли споживачі самостійно не обирають іншу обслуговуючу організацію, то Оператор ГРМ їх страхує", – пояснили в компанії.

Платити доведеться від 50 до більш як 5000 грн за 2024-й. Наприклад, у Фастові середня платіжка для будинку на вул. Київська, 5 становить усього 73,42 грн із квартири за рік. А в Борисполі, на Байди-Вишневецького, 10 платіжка з квартири сягне 4,7 тис. грн за рік. Якщо вартість розділити на рік, побачимо, що щомісячний платіж становитиме від 6 до 391 грн.

Річ у тім, що в Борисполі в будинку є всього кілька квартир, тому вартість робіт ділиться лише на двох співвласників. Тоді як у Фастові на вул. Київська розташований будинок на 210 квартир. Вартість робіт також залежить від обладнання, віку будинку.

Деяким українцям відключать газ

"Прийшла бригада від "Газорозподільних мереж України". Перевірили кожну квартиру. В моєму під'їзді дві відключили: в одній не було окремої спальні, а була студія. В одній кімнаті газ і там же спали. А це порушення. А в інших була витяжка виведена у вентиляційний канал, а він має бути вільним", – розповів OBOZ.UA голова одного з ОСББ у Київській області.

Найпоширеніші випадки, через які відбувається припинення газопостачання:

  • газопроводи прокладено з порушенням проєктної та нормативної документації;
  • немає вільного доступу до газопроводів та запірних пристроїв;
  • немає актів перевірок та прочищення димових і вентиляційних каналів;
  • у квартиру не впустили (в разі негерметичності системи).

Проблеми дійсно можуть виникнути, якщо ви самостійно перетворили свою квартиру в студію. За вимогами Державних будівельних норм В.2.5-20:2018 "Газопостачання", встановлення газових плит дозволяється в приміщеннях кухонь, які мають витяжний вентиляційний канал або віконний провітрювач.

"За технічним паспортом квартири-студії має бути визначено наявність кухні. Якщо кухня не визначена за паспортом із відповідними даними щодо розміру приміщення, або проведено перепланування квартири, яке не узаконено відповідними органами архітектурно-будівельного контролю, в такому приміщені встановлення газових приладів не дозволяється. У випадку влаштування квартири-студії шляхом об’єднання приміщень кухні та кімнати необхідно вирішити питання узаконення перепланування квартири", – пояснюють у "Газмережах".

Тобто, якщо ви самостійно демонтували стіну між єдиною кімнатою та кухнею, користуватись газовими приладами в такому приміщенні заборонено. Доведеться або відновлювати стіну відповідно до технічного паспорта на квартиру, або відмовитись від користування газом.

Як ідеться в повідомленні Державної служби України з питань праці, також мають припинити газопостачання у випадку:

  • наявності витоків газу;
  • несправної автоматики безпеки;
  • несправностей оголовків димових і вентиляційних каналів;
  • відсутності тяги в димових і вентиляційних каналах;
  • самовільного підключення газових приладів і пристроїв споживача до системи газопостачання;
  • не забезпечення власником технічного обслуговування.

"Про це йдеться в пункті 5.7 розділу 5 глави 5 Правил безпеки систем газопостачання, затвердженого наказом Міністерства енергетики та вугільної промисловості України від 15.05.2015 р. №285, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 08.06.2015 р. за №674/27119", – пояснюють у Державній службі України з питань праці.

Що мають перевірити й навіщо?

Технічний огляд допомагає виявити порушення правил безпеки чи навіть витоки ще до аварії. І в цьому зацікавлені передусім мешканці багатоповерхівок. Бо всі побутові вибухи газу стали наслідком порушення правил безпеки. Спеціалісти для нових будинків (яким менше ніж 25 років) раз на 5 років і для інших раз на 3 роки мають провести:

  • огляд трубопроводу в місцях загального користування;
  • огляд у квартирах: стояк, відгалуження до вимикаючого пристрою, газовий прилад;
  • перевірка на герметичність фланцевого з'єднання;
  • перевірка на герметичність муфтового з'єднання;
  • випробування газопроводів на щільність;
  • планове випробування під тиском;
  • обслуговування запірних пристроїв;
  • перевірка тяги в каналах;
  • перевірка тяги на кожен послідовний канал.

Якщо ви знаєте про "газове" порушення, краще виправити ситуацію ще до того, як до вас завітає спеціаліст із перевіркою. Також ви маєте право викликати майстрів і до планового техогляду. Якщо ж вам необхідно встановити газове обладнання, внести зміни в проєкт, не робіть це самостійно. Це може призвести до трагічних наслідків. Окрім того, при перевірці вам неодмінно відключать газ до усунення порушення.

Источник материала
Поделиться сюжетом