8 июля, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Ринок нерухомості України: чи буде зростати вартість житла до кінця літа
Ринок нерухомості України: чи буде зростати вартість житла до кінця літа

Ринок нерухомості України: чи буде зростати вартість житла до кінця літа

Що буде із вартістю житла в Україні до кінця літа

Експертка з ринку нерухомості Маріанна Бігунець у коментарі 24 Каналу розповіла, що до кінця літа вартість житла на первинному ринку може змінитися. Річ у тім, що існує кілька вагомих факторів, які враховують забудовники в стратегії ціноутворення в нинішніх економічних умовах.

Таким чином, за її прогнозами, рівень цін на первинному ринку може зрости щонайменше на 5%, та навіть до 10 – 12% в гривні. Тобто, до кінця літа ціни на житло можуть зрости в середньому від 2 до 4 тисяч гривень за метр квадратний.

Маріанна Бігунець

Директорка з продажів Будівельної компанії GAZDA

За нашими прогнозами, до кінця літа рівень цін на первинному ринку може зрости щонайменше на 5%, а максимально, враховуючи всі названі фактори, – до 10 – 12% в гривні.

Фактори, що впливають на ціни на нерухомість

  1. Інфляція та зростання курсу долара. Прогнозується, що споживчі ціни збільшаться як мінімум на 10 – 15%, що спричинить зростання вартості будівельних матеріалів. Тим часом вартість квадратного метра на первинному ринку залежить від курсу долара.
  2. Перебої з енергопостачанням та брак достатньої кількості будівельників. Ці проблеми змушують переглядати графіки будівництва, а також призводять до збільшення витрат, зокрема через підвищення зарплат.
  3. Ситуація в економіці та розвиток іпотеки, що потенційно може збільшити коло покупців.
  4. Ступінь воєнних ризиків. Концентрація попиту на житло спостерігається в безпечних регіонах, особливо на об'єктах завершальних стадій будівництва та нових чергах.

Де найбільший попит на житло?

Нині понад 90% попиту на нове житло сконцентроване переважно в містах, які вважаються більш безпечними в Україні: це Ужгород, Чернівці, Львів, Івано-Франківськ, Житомир, Дніпро, Вінниця і Київ.
Источник материала
Поделиться сюжетом