8 июля, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
США вирішили розмістити в Японії більш сучасні літаки через постійно зростаючу загрозу з боку РФ, Китаю та КНДР
США вирішили розмістити в Японії більш сучасні літаки через постійно зростаючу загрозу з боку РФ, Китаю та КНДР

США вирішили розмістити в Японії більш сучасні літаки через постійно зростаючу загрозу з боку РФ, Китаю та КНДР

США вирішили розмістити в Японії більш сучасні літаки через постійно зростаючу загрозу з боку РФ, Китаю та КНДР

У Сполучених Штатах вважають, що це зміцнить регіональне стримування в Індо-Тихоокеанському регіоні.

Міністерство оборони США оголосило про значну модернізацію своїх Військово-повітряних сил у союзній Японії. Зокрема, там планують розмістити більш сучасні винищувачі, аби краще протистояти загрозам з боку Росії, Китаю та Південної Кореї, які постійно зростають, передає Newsweek.

Зокрема, США перекинуть свої модернізовані літаки на бази ВПС у Кадені та Місаві, а також на базу морської піхоти в Івакуні. Згідно із заявою Пентагона, з авіабази Кадена виведуть 48 винищувачів F-15C/D Eagle, які перебувають на озброєнні понад 30 років. Натомість туди передислокують 36 новітніх літаків F-15EX Eagle II. Воодночас США збережуть ротаційну присутність тактичних літаків четвертого і п'ятого поколінь.

Кадена – місто, яке є головним військовим центром США на південно-західному японському острові Окінава. Через те, що Кадена розташоване лише в близько 370 милях (595 км) від Тайваню, місто також називають «наріжним каменем Тихого океану». Авіабаза Кадена є важливим опорним пунктом для американських ВПС, спрямованих до Тайванської протоки.

У Японії дислокується понад 50 тисяч чинних американських військовослужбовців – найбільше у світі за межами США. І близько двох третин з цих військових перебувають на острові Окінава. Попри рішучу підтримку Токіо, їхня присутність залишається чутливою темою.

Мер Кадена Хіроші Тояма заявив, що його офіс стежитиме за потенційним впливом цього плану США на мешканців міста. Особливу увагу він пообіцяв приділити шумовим забрудненням, спричиненим американськими винищувачами.

У компанії Boeing своєю чергою повідомили, що F-15EX поєднує в собі «найсучасніший дизайн і технології» і це забезпечує можливості наступного покоління. Винищувач може нести 12 ракет класу «повітря-повітря», тоді як попередні версії F-15 вміщували максимум вісім. Додаткова вогнева міць може стати величезною перевагою для США в повітряному бою.

ВПС також модернізують базу на півночі Хонсю – головного острова Японії. Зокрема, 36 винищувачів F-16 на авіабазі Місава замінять на 48 літаків п'ятого покоління F-35A Lightning II. Військовий новинний сайт The War Zone повідомив, що F-35A візьмуть на себе функції придушення і знищення ворожих засобів протиповітряної оборони, які раніше виконували F-16.

Місава розташоване поблизу протоки Цугару – головної водної артерії, що з'єднує Японське море з Тихим океаном. Протоку часто використовують китайські та російські військово-морські судна для проведення операцій і навчань у водах на схід від Японії. Очікується, що малопомітні винищувачі будуть здатні краще протистояти загрозам у вигляді військових кораблів нового покоління.

Поблизу південно-західного краю острова Хонсю на авіабазі Івакуні Корпус морської піхоти модифікує невідому кількість винищувачів F-35B Lightning II. Ці літаки, призначені для короткого зльоту і вертикальної посадки. Вони необхідні для експедиційних операцій Корпусу в західній частині Тихого океану.

У разі виникнення конфлікту на сусідньому Корейському півострові, де режим лідера КНДР Кім Чен Ина продовжує серію провокаційних ракетних випробувань, американські підрозділи в Івакуні зможуть стати однією з перших хвиль «нерегіональної» підтримки своїх колег у Південній Кореї. Винищувачі F-35B також підтримають Сили самооборони Японії в Східнокитайському морі, де Токіо і Пекін мають морські суперечки.

Пентагон заявив, що його план модернізації передбачає інвестиції в розмірі понад 10 мільярдів доларів. Його мають реалізувати протягом наступних кількох років. За задумом, втілення цього плану «посилить американо-японський альянс, зміцнить регіональне стримування, а також мир і стабільність в Індо-Тихоокеанському регіоні».

Однак, оскільки напруженість у світі зростає, в тому числі у війні між Росією та Україною, війні між Ізраїлем і ХАМАСом і кризі в Червоному морі, аналітики кажуть, що Сполучені Штати можуть натрапити на труднощі у виконанні своїх військових зобов'язань в декількох регіонах одночасно.

Нагадаємо, раніше Північна Корея розкритикувала спільні військові навчання Південної Кореї, Японії та Сполучених Штатів, проведені в червні. Там заявили, що відносини між трьома країнами перетворилися на «азійську версію НАТО».

Источник материала
Поделиться сюжетом
Упоминаемые персоны