8 июля, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Ціни на ріпак зростуть у 2024/25 маркетинговому році через скорочення врожаю
Ціни на ріпак зростуть у 2024/25 маркетинговому році через скорочення врожаю

Ціни на ріпак зростуть у 2024/25 маркетинговому році через скорочення врожаю

Причини росту цін на ріпак

Експерти Barva Invest на засіданні в Trend&Hedge Club повідомили, що суха погода в ЄС під час сівби призвела до скорочення посівних площ. Потім в період цвітіння посіви в Німеччині, Франції та Україні були пошкоджені приморозками.

Відповідно, урожай в ЄС точно буде меншим, ніж торік, питання лише наскільки. З огляду на скорочення власного урожаю, ЄС може збільшити імпорт ріпаку, що стане в нагоді Україні.

Прогнози на наступний сезон

В новому сезоні Канада зможе зібрати гарний урожай каноли та збільшити її поставки на світовий ринок, тоді як перспективи австралійського урожаю поки незрозумілі, хоча за прогнозами, він буде меншим, ніж торік. Тому загалом у 2024/25 маркетинговому році обсяг світової пропозиції ріпаку зменшиться, а потреба в імпорті – збільшиться.

В Україні виробництво ріпаку також скоротиться у порівнянні з попереднім сезоном, що вплине на обсяг світової пропозиції. За прогнозом USDA, переробка ріпаку зменшиться з 1 мільйона тонн у 2023/24 маркетинговому році до 0,4 мільйона тонн у 2024/25 маркетинговому році.

Але в новому сезоні ситуація може змінитися, оскільки забезпечений ЗСУ морський коридор сприяє активізації експорту, що посилює конкуренцію між переробниками та експортерами ріпаку та буде підтримувати ціни на ріпак на високому рівні.

Ціни на ріпак в Україні продовжують зростати

  • Ціни на ріпак в Україні продовжують зростати перед початком масового збирання, з трейдерами, які законтрактували значні обсяги та підвищили ціни.
  • Ціни на ріпак в портах Чорного моря зросли, спонукаючи виробників активно продавати; ціни на канолу в Канаді впливають на глобальні ціни ріпаку.
  • Ціни на ріпак на біржах також відображають прогнози зниження урожаю в ЄС, в той час як переробка ріпаку в ЄС зросла.
Источник материала
Поделиться сюжетом