8 июля, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Українців саджатимуть до в'язниці за "оренду" банківських карток: як запобігти арешту
Українців саджатимуть до в'язниці за "оренду" банківських карток: як запобігти арешту

Українців саджатимуть до в'язниці за "оренду" банківських карток: як запобігти арешту

Українцям почали частіше пропонувати здати банківську картку в оренду за плату та чи виконати легку роботу і одразу ж отримати за неї платню на карту. Це є новою небезпечною шахрайською схемою, яка робить власника картки співучасником злочину – в результаті, якщо вчасно не повідомити поліцію, він може потрапити за ґрати.

Як повідомили у Державній служби спеціального зв’язку та захисту інформації України (Держспецзв'язку), таким чином шахраї використовують українців як "грошових мулів", або "дропів". Такі люди допомагають заплутати слідство, що намагається встановити походження коштів, отриманих незаконним шляхом.

"Це особи, які дають змогу третій особі (шахраю) за фінансову винагороду використовувати свій банківський рахунок для проведення операцій з коштами незаконного походження. Дропи перераховують незаконно отримані кошти через різні банківські рахунки, використовуючи свої платіжні картки. Це робиться для того, щоб ускладнити роботу слідства. Такий процес дає змогу злочинним групам працювати в різних країнах, залишаючись у тіні", – заявили у Держспецзв'язку.

Зазвичай, через картки "мулів" перераховуються кошти, отримані через торгівлю наркотиками, людьми, тероризм, фішинг та інші тяжкі злочини. Як правило "дропи" не усвідомлюють, для чого використовується їхня картка, та попри це вони стають співучасниками злочинів і можуть понести кримінальну відповідальність – від штрафу та конфіскації майна до позбавлення волі.

Аби захистити себе, не слід погоджуватися на сумнівні пропозиції легкого заробітку. А тим, хто став "дропом", слід негайно звернутися до Кіберполіції та свого банку.

Як повідомляв OBOZ.UA раніше, українців продовжують дурити шахраї, які виманюють в них гроші за допомогою дейтингових-платформ. Однією з потерпілих стала жителька Івано-Франківська, що переказала аферистам майже півмільйона гривень.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

Источник материала
Поделиться сюжетом