8 июля, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Забудьте про кондиціонер: дослідники радять «холодні дахи» для порятунку від спеки
Забудьте про кондиціонер: дослідники радять «холодні дахи» для порятунку від спеки

Забудьте про кондиціонер: дослідники радять «холодні дахи» для порятунку від спеки

Дослідники з Університетського коледжу Лондону виявили, що нанесення певного типу фарби на дахи може пом’якшити спеку у містах.

Мова йде про білу фарбу або фарбу, що відбиває світло — і якби подібну практику застосували по всьому місту, то його загальну температуру можна було б знизити на 2℃ та зменшити кількість систем кондиціонування повітря, що використовуються всередині будівель для прохолоди й навпаки підвищують температуру на вулиці.

Дослідники створили тривимірну кліматичну модель Лондона на основі двох найспекотніших в історії днів у місті, щоб оцінити найефективнішу систему керування температурою: пофарбовані холодні дахи, зелені дахи, деревну рослинність на вулицях, або кондиціонер.

Виявилось, що кондиціонери нагрівають центр міста щонайменше на 1℃, тоді як вплив зелених дахів змінювався протягом дня — вдень температура впала на 0,5℃, однак вночі тепло, що затримується в органічній речовині, викликало підвищення температури.

Так само висадка листяних дерев допомагала подолати спеку вночі, однак удень не надала обнадійливих результатів, оскільки рівень вологості зріс.

Водночас холодні дахи, які відбивають, а не поглинають тепло, врівноважили температуру всередині та зовні, а також знизили температуру до 2℃ на певних територіях.

«Ми виявили, що холодні дахи — це найкращий спосіб підтримки низької температури в надзвичайно спекотні літні дні. Інші методи мали ряд важливих побічних ефектів та переваг, але жоден не зміг зменшити міське тепло на вулиці майже до такого ж рівня», — заявив провідний автор дослідження Оскар Брус у пресрелізі.

Дослідження опубліковане в Geophysical Researcher Letters 4 липня.

Источник материала
Поделиться сюжетом