8 июля, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Земля зараз знаходиться найдалі від Сонця: чому ж так спекотно
Земля зараз знаходиться найдалі від Сонця: чому ж так спекотно

Земля зараз знаходиться найдалі від Сонця: чому ж так спекотно

Відстань від Землі до Сонця не є тим, що визначає пори року, які ми спостерігаємо на планеті.

У п'ятницю, 5 липня, Земля опинилася в найвіддаленішій точці свого орбітального руху навколо Сонця. Ця точка називається афелієм. Сонце зараз має менший вигляд, ніж зазвичай, і планета отримує менше сонячного випромінювання у вигляді тепла, ніж у будь-яку іншу пору року. Чому ж зараз так спекотно, хоча по ідеї має бути набагато прохолодніше? Логічно ж подумати, що якщо ми перебуваємо далі від Сонця, то отже воно не має так нагрівати планету. Але не все так просто, як здається, пише Forbes.

У Фокус. Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

Зараз Земля опинилася на відстані приблизно 152 млн км від Сонця і планета перебуває в найдальшій точці від нашої зірки, тобто в афелії. Через півроку Земля перебуватиме в перигелії, тобто найближчій точці до Сонця. Тоді відстань між планетою і зіркою становитиме приблизно 147 млн км. Різниця відносно невелика.

Наша планета обертається навколо Сонця не по круговій орбіті, а по злегка еліптичній, тобто трохи витягнутій. Через це відстань між Землею і Сонцем змінюється протягом року. У найдальшій точці від зірки планета опиняється через 2 тижні після сонцестояння в червні, коли настає астрономічне літо в Північній півкулі та зима в Південній півкулі. У найближчій точці до Сонця Земля опиняється через 2 тижні після сонцестояння в грудні, коли навпаки астрономічне літо настає в Південній півкулі, а зима — в Північній півкулі. У перигелії наша планета опиниться 4 січня 2025 року.

Відстань від Землі до Сонця не є тим, що визначає пори року, які ми спостерігаємо на нашій планеті. У цьому свою роль відіграє вісь, навколо якої обертається Земля.

Відстань від Землі до Сонця не є тим, що визначає пори року, які ми спостерігаємо на нашій планеті. За це відповідає вісь, навколо якої обертається Земля
Фото: ScienceAlert

Хоча відстань від Землі до нашої зірки справді впливає на кількість отриманого тепла, більше значення має те, в яку пору року і в якому місці ви перебуваєте. Вісь Землі має нахил 23,44 градуса. Саме нахил осі визначає, скільки сонячного світла отримує кожна півкуля планети в різні пори року. Це впливає на те, наскільки довгим є день і як низько розташоване Сонце в небі.

Зараз у Північній півкулі розпочалося астрономічне літо, коли дні стають довшими, а ночі коротшими, а Сонце перебуває найвище на небі. Це відбувається через те, що Північна півкуля в липні нахилена до Сонця. У Південній півкулі, яка зараз нахилена від Сонця, коли почалася зима, дні коротші, а ночі довші. При цьому Сонце перебуває в найнижчій точці неба.

Як уже писав Фокус, астрономи виявили нову частину Сонячної системи і підтвердили дані найдальшого зонда NASA. Вчені знайшли більше доказів того, що околиці Сонячної системи мають інший розмір.

Також Фокус писав про те, що згідно з новим дослідженням, наша галактика насправді більша за розміром і в ній менше зірок, ніж передбачалося. Виходячи з цього вчені вважають, що Чумацький Шлях має меншу масу і більше наповнений загадковою темною матерією.

Теги по теме
Космос Земля
Источник материала
Поделиться сюжетом